4 nieuwe waddengerelateerde proefschriften

Op vrijdag 15 november verdedigen maar liefst 4 promovendi in Groningen hun waddengerelateerde proefschrift. De onderwerpen variëren van het trekgedrag van lepelaars en kanoeten die verstrikt raken in het voedselweb tot bodemdieren die zichzelf organiseren en met hun graafwerk het ecosysteem veranderen.

Promotie in de aula van de Rijksuniversiteit Groningen

Alle promoties vinden plaats in Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

Om 11 uur verdedigt Tamar Lok haar proefschrift "Spoonbills as a model system. A demographic cost-benefit analysis of differential migration". Tamar Lok studeerde evolutionaire biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij promoveert op onderzoek dat zij uitvoerde bij het NIOZ en bij de afdeling Animal Ecologyvan het Centre for Ecological and Evolutionary Studies (CEES) van de RUG. Het onderzoek valt binnen de onderzoekslijn (leerstoel) trekvogelecologie van prof. Theunis Piersma. Het werd medegefinancierd door NWO. Meer informatie op de website van de RUG.

Om 12:45 verdedigt Mattthijs van der Geest zijn proefschrift. Hij studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en verrichtte zijn onderzoek, met een NWO-WOTRO Integrated Programme subsidie, op het NIOZ Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel en bij de Rijksuniversiteit Groningen, Centre for Ecological and Evolutionary Studies (CEES) . Hij promoveert op het proefschrift "Multi-trophic interactions within the seagrass beds of Banc d'Arguin, Mauritania" tot doctor in de Wiskunde en Natuurwetenschappen. Zijn promotoren zijn Theunis Piersma (RUG en NIOZ), Jaap van der Meer (VU) en Han Olff (RUG). Meer informatie op de website van de RUG.

Om 14:30 promoveert Quan-Xing Liu op: "The emergent properties of spatial self-organization: a study of patterned mussel beds". Hij studeerde aan de North University of China en promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen op onderzoek dat hij uitvoerde bij het NIOZ in Yerseke en werd gefinancierd door het ZKO-project van NWO. Inmiddels is hij postdoc bij de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie op de website van de RUG.

Serena Donadi sluit af om 16:15 met de verdediging van haar proefschrift: Bivalve loops. The importance of ecosystem engineering for soft-bottom intertidal ecosystems". Zij studeerde mariene biologie aan de universiteit van Trieste. Haar promotieonderzoek deed zij aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij de vakgroep Marine Benthic Ecology & Evolution (MarBEE), van het Centre for Ecological & Evolutionary Studies (CEES). Het maakt deel uit van het Wadden Engine project, een samenwerking tussen onderzoekers van het NIOZ en de RUG. Het onderzoek werd gefinancierd door NWO, met een subsidie uit het ZKO-programma. Inmiddels doet zij marien biologisch onderzoek als fellow bij het Hanse-Wissenschaftkolleg in Delmenhorst, Duitsland. Meer informatie op de website van de RUG.

De proefschriften zijn vinden zijn in het overzicht van Waddengerelateerde proefschriften op de Waddenacademie website.