De invloed van jonge mosselen op het plankton van de Waddenzee

Pascalle Jacobs onderzocht de invloed van mosselzaadinvanginstallaties op het plankton in de Westelijke Waddenzee.

Opgevist mosselzaad. Foto: Waddenacademie.

Om de natuurlijke mosselbanken in de Waddenzee beter te beschermen wordt de oogst van jonge mosselen vanaf banken vervangen door mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s). MZI’s zijn touwen die, hangend in het water, mossellarven invangen en vergroten daarmee aantal jonge mosselen in de Waddenzee. Omdat mosselen grote hoeveelheden water filtreren en daarbij plankton verwijderen, heeft Pascalle Jacobs in haar proefschrift onderzocht wat de effecten zijn van mosselfiltratie op plankton.

Jonge mosselen oefenen een grootte-selectieve begrazing uit op het plankton, dit leidt op korte termijn tot lagere predatiesterfte van kleine algen en hogere specifieke groeisnelheden van bacteriën. Echter, wanneer het herstel wordt bekeken voor een periode die overeenkomt met de verblijftijd van het water in de Waddenzee (9 dagen) blijkt dat kleine algen afnemen in aantal. Grotere algen en microzoöplankton blijken soms wel in staat te herstellen na mosselfiltratie. De dagelijkse extra filtratiedruk bij een beoogde oogst van 40 miljoen kilogram aan MZI-mosselen wordt geschat op 3 procent.

Pascalle Jacobs promoveert op 4 december om 13:30 in de Aula van de Universiteit Wageningen.
Het proefschrift van Pascalle Jacobs 'The impact of pelagic mussel collectors on plankton in the western Wadden Sea' is opgenomen in het overzicht Wadden gerelateerde proefschriften

In de WadWeten: Mosselzaad en de microwereld in het waddenwater wordt het onderzoek van Pascalle Jacobs ook besproken.