De talen van de Wadden in WadBlik

Op maandag 14 januari verzorgde Goffe Jensma, hoogleraar Friese taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, in de Wadblikreeks een avond over de diversiteit aan talen en dialecten in het waddengebied. Ondanks de kou en de dreigende gladheid was de zaal zeer goed bezet.

Goffe Jensma tijdens zijn lezing over de talen van de Wadden
WadBlikavond over talen van de Wadden in Filmhuis Leeuwarden

In zijn lezing nam Jensma het publiek letterlijk mee op reis door de talen van het waddengebied, en illustreerde met beeld en geluid hoe mensen in hoge mate hun identiteit aan taal ontlenen. Jensma liet het publiek meerdere voorbeelden horen van de verschillende tongvallen in het Nederlandse, Duitse en Deense waddengebied en presenteerde schrijvers en dichters in diverse kusttalen en -dialecten.

De powerpoint presentatie van Goffe Jensma en de door hem uitgekozen illustraties uit het beeld- en geluidsarchief van Tresoar, het Fries Film Archief en het Gronings Audiovisueel Archief zijn op afzienbare termijn op de website van de Waddenacademie te bekijken.

U kunt alvast als voorproefje een clip bekijken van een gedicht van Jo Smit in het Meslâns, het Terschellinger dialect van Midsland.