Donkere hemel voor het waddengebied

In de serie opinieartikelen in het Friesch Dagblad, die op initiatief van de Waddenacademie tot stand komen is een artikel verschenen van Jaap Verhulst is regio-ambassadeur van het ministerie van Economische Zaken en siteholder van Werelderfgoed Waddenzee.

Sterrenhemel boven de Boschplaat op Terschelling. Foto: Hans Jellema

Sterrenhemel boven de Boschplaat op Terschelling. Foto: Hans Jellema

Wanneer zag u voor het laatste een vallende ster? Zodra het in Nederland donker wordt, gaat overal het licht aan. Daardoor wordt de sterrenhemel steeds meer aan ons oog onttrokken. In de Randstad meer dan op de wadden. Maar ook daar is het ´s nachts niet helemaal donker.

Afgelopen zaterdag werd tijdens de Nacht van de Nacht een intentieverklaring getekend voor een Dark Sky voor het hele waddengebied. De Randstad is een van de meeste verlichte gebieden ter wereld. Bij een heldere hemel zie je in de Randstad bijvoorbeeld zeventig keer minder sterren dan in Fryslân en op de wadden.

De effecten van al die lichtuitstoot op mensen en dier worden steeds groter. Vleermuizen gaan bijvoorbeeld minder eten zoeken doordat er te weinig duisternis is. En pas uitgekomen zeeschildpadjes in Florida kruipen op het strand naar de lichte horizon. Vroeger was dat de oceaan, nu is dat de straatverlichting, met alle gevolgen van dien.

Lees het volledige artikel Donkere hemel voor het waddengebied op de website van het Friesch Dagblad.

Bekijk ook het overzicht van alle sinds mei 2011 verschenen opinieartikelen.
 
Meer over het Dark Sky park op de website van Programma Naar een Rijke Waddenzee.