Europa en regio steeds belangrijker financier voor onderzoek en ontwikkeling

De Nederlandse wetenschap haalt steeds meer geld uit Europa. Dat blijkt uit cijfers die het Rathenau Instituut vandaag publiceert.

Cover

In de afgelopen vijftien jaar stegen de inkomsten uit de zogeheten Europese kaderprogramma's van gemiddeld € 165 miljoen euro per jaar naar € 475 miljoen per jaar. Dit bedrag stijgt naar verwachting de komende jaren omdat het Europese onderzoeksprogramma' Horizon 2020 een veel groter budget heeft dan zijn voorgangers.

Verder blijkt uit het rapport 'Totale investeringen in Wetenschap en Innovatie (TWIN) 2013-2019' dat provincies en regio's nog bescheiden investeren in kennis en innovatie, maar dat dit de komende jaren gaat toenemen. In 2014 gaat er ongeveer € 100 miljoen per jaar via de regio's. Dat geld komt deels van de EU.

De Nederlandse overheid geeft de komende jaren minder uit, maar blijft met ongeveer 6,0 miljard euro per jaar veruit de grootste financier van R&D en innovatie in Nederland. Het grootste deel van de R&D-uitgaven van de overheid gaat naar universitair onderzoek (eerste geldstroom) en overig niet-toepassingsgericht onderzoek. Het aandeel van beide categorieën stijgt in de periode 2013-2019 van 69% naar 76%. Dat komt mede doordat de R&D-uitgaven dalen voor categorieën als industrie (-18%), gezondheid (-32%) en technologische doelen (-40%).

Bekijk het rapport Steen, J. van (2015), Totale investeringen in Wetenschap en Innovatie (TWIN) 2013-2019, Feiten & Cijfers  op de website van het Rathenau Instituut.