Kabinet benoemt Blue Energy, Growboxx en Lighthouse tot Nationale Icoon

Het opwekken van elektriciteit uit het verschil tussen zout en zoet water, beplanting van bomen en groenten in droge gebieden en het produceren van medische isotopen zónder kernreactor. De innovaties Blue Energy (energie uit water), Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen) zijn door het kabinet benoemd tot nieuwe Nationale Iconen. De 3 winnaars werden door minister Kamp van Economische Zaken vorige week bekend gemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Afsluitdijk vanuit de lucht. Foto: beeldbank RWS. Joop van Houdt.

Uit de ruim 60 hoogwaardige inzendingen selecteerde de jury onder leiding van Hans Wijers de 10 finalisten. Na een intensieve beoordeling door de jury zijn 3 innovaties voorgedragen, het kabinet heeft vervolgens besloten deze tot Nationaal Iconen te benoemen.

Minister Kamp: 'Blue Energy, Growboxx en Lighthouse zijn Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van energie, landbouw en de gezondheidszorg. De nieuwe Nationale Iconen zijn van hoog internationaal niveau en Nederlandse visitekaartjes op het gebied van innovatie. Alle 3 de innovaties hebben grote economische potentie en dragen bovendien bij aan wereldwijde duurzame ambities.'

De 3 nieuwe Nationale Iconen worden volop ondersteund door het kabinet. Zo krijgen de innovaties elk een minister of staatssecretaris als eigen ambassadeur. Dit biedt toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland, helpt bij het vinden van financiering en nieuwe partners en geeft ondersteuning vanuit de overheid.

Meer informatie over de verkiezing is te vinden via www.nationaleiconen.nl.

Redstack - Blue Energy (Sneek)
Blue Energy staat voor het opwekken van elektriciteit uit het verschil in de zoutconcentratie van zout en zoet water. Het bedrijf achter Blue Energy, Redstack, van ondernemer Rik Siebers heeft een innovatieve technologie ontwikkeld waarmee energie via omgekeerde elektrodialyse opgewekt kan worden. Het concept wordt al toegepast op de Afsluitdijk waar gebruik wordt gemaakt van zoet water uit het IJsselmeer en zout water uit de Waddenzee. De technologie heeft niet alleen exportpotentie, het past ook volledig in de transitie naar een duurzame elektriciteitsproductie zonder CO2 uitstoot. De leveringszekerheid van de energie is hoog. Water stroomt altijd: ook als het niet waait of de zon niet schijnt.

De waddenacademie is betrokken bij de wetenschappelijke begeleiding van het project.  Lees hier meer over in het bericht: Waddenacademie denkt mee bij omgevingseffecten blue energy.