Klein maritiem erfgoed sterkt identiteit wad

In de serie opinieartikelen in het Friesch Dagblad, die op initiatief van de Waddenacademie tot stand komen is een artikel verschenen van Egge Knol, conservator archeologie en geschiedenis bij het Groninger Museum en betrokken bij de Stichting Verdronken Geschiedenis.

De Kaap, baken op Rottumeroog. https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Rob Jungcurt

Naast de eerbiedwaardige hoge vuurtorens kent het waddengebied ook klein maritiem erfgoed. Het verdween helaas op grote schaal in de jaren zeventig als gevolg van moderne navigatie en communicatiemiddelen.

Helaas, want deze bouwwerken dragen bij aan de kenmerkende identiteit van het waddengebied. Een identiteit die niet alleen ontleend wordt aan het rijke natuurleven, maar ook door de aanwezigheid van de mens, nu al zeker 2,5 duizend jaar. Een eenzame strandpaal, een huisje voor schipbreukelingen of een stoere zeekaap in de oneindige vlakte maakt de natuur nog onherbergzamer. Wie een ansichtkaartenrek in het waddengebied bekijkt kan dit niet ontgaan.

Lees het volledige artikel Klein maritiem erfgoed sterkt identiteit wad op de website van het Friesch Dagblad, hier vindt u ook de mogelijkheid om te reageren op het artikel.

Bekijk ook het overzicht van alle sinds mei 2011 verschenen opinieartikelen.