Namen wetenschappers Oerolcolleges bekend

Oerol en de waddenacademie hebben net als vorig jaar kunstenaars en wetenschappers aan elkaar gekoppeld. Dagelijks werpt een wetenschapper zijn licht op een Expeditie-project of voorstelling om de thematiek verder te duiden. Vanuit hun expertise en passie vertellen zij over een Oerol-project en de bijpassende wetenschappelijke invalshoek.

Paviljoen op Westerkeyn, waar de Oerolcolleges dagelijks om 14:30 uur plaatsvinden. Foto: Saskia Werners.

Praat mee over dingen die we zeker weten en vragen die wellicht eeuwig onbeantwoord zullen blijven. De unieke omgeving van de wadden is met niets te vergelijken. Een festival op zo’n plek inspireert kunstenaars tot toonaangevende artistieke projecten en geeft wetenschappers de mogelijkheid geheimen bloot te leggen. Tijdens de Oerolcolleges kun je kennis maken met de geheimen en inspiratiebronnen van zowel kunstenaars als wetenschappers. Kunst en wetenschap trekken samen op; spelen en ontdekken leidt tot innovatie en het verleggen van grenzen. En spelen is leuker met de benodigde kennis.

De colleges zijn dagelijks om 15:30 in het Paviljoen op Westerkeyn.

Zaterdag 14 juni
Oerol project: Literair productiehuis Wintertuin en Strijbos
Wetenschapper: Drs. Ricarda Franzen, dramaturg en Phd Scholar in mediawetenschappen Universiteit van Amsterdam
Een college over theatrale tijds- en ruimtebeleving. Een gedeelde fascinatie van wetenschapper en kunstenaar over geluiden ‘in het leven’ en hoorspelen. Gekoppeld aan het muzikale dwaalverhaal Hier is Lijf van Strijbos en van Rijswijk. Met behulp van theorieën uit media-, cultuur en theaterwetenschap, achtergronden over GPS, navigatie, ritme en de korte geschiedenis van soundwalks gaat het college op zoek naar het specifieke potentieel van de soundwalk als cognitive map.

Zondag 15 juni 
Oerol project: Lotte van den Berg
Wetenschapper: Prof. dr. Leo Lucassen, hoogleraar Sociale Geschiedenis Universiteit Leiden
‘Niet wat we zeggen, maar hoe we spreken bepaalt de waarde van onze woorden’. Een college waarin prof.dr. Leo Lucassen, in zal gaan op verschillende gesprekstechnieken en functies in de geschiedenis. Dit in relatie tot Lotte van der Berg’s project Building Conversations welke een uitnodiging is: niet om toe te kijken, maar om deel te nemen. Je kunt jezelf oefenen in gesprek, in ontmoeting en in samen leven.

Maandag 16 juni
Oerol project: Spinvis & Saartje van Camp
Wetenschapper: Dr. Cedric Thieulot, onderzoeker Geowetenschap Universiteit Utrecht
Een college over aardverschuivingen en geluidsgolven. In relatie tot de voorstelling Kintsukuroi waarin een seismoloog zijn wetenschap betrekt op zijn persoonlijke leven. Hoe verhouden onze levens zich tot de immense aardse krachten?

Dinsdag 17 juni
Oerol project: Marc van Vliet
Wetenschapper: Dr. Appy Sluijs, universitair docent Paleoceanografie Universiteit UtrechtEen college over klimaatverandering; in het expeditieproject Glimp van Marc van Vliet speelt de zon de hoofdrol. In ons leven ook. Dr. Appy Sluijs, vertelt over wat er gebeurt met het klimaat als CO2 concentratie snel blijft stijgen.

Woensdag 18 juni
Oerol project: Compañia Sharon Fridman
Wetenschapper: dr. Kees van Oers, onderzoeker Dierecologie, Nederlands Instituut voor Ecologie
Een college over invloed van een persoonlijkheid op conditie van interactie met zijn sociale omgeving door Kees van Oers. Gekoppeld aan de voorstelling Caida Libre van choreograaf Sharon Fridman; Contact is essentieel in zijn werk en onderzoek. De relatie tot de ander, de elementen en materie, de basis voor zijn existentiële filosofie.

Donderdag 19 juni
Oerol project: Alexandra Duvekot & Jillis Kruk
Wetenschapper: Prof.dr. Peter van Tienderen, hoogleraar Experimentele Plantensystematiek Universiteit van Amsterdam
Een college over planten; hoe het kan dat ze kunnen zien zonder ogen, kunnen ruiken zonder neus en kunnen voelen zonder huid. Deze vragen in relatie tot de installatie en expeditieproject De Hartslag van een bos van kunstenaar Alexandra Duvekot en sonoloog Jillis Kruk die het geluid van bomen hoorbaar maakt voor het menselijk oor.

Vrijdag 20 juni  
Oerol project: Thor McIntyre Burnie/Aswarm
Wetenschapper: Prof.dr. Maaike  Bleeker, hoogleraar Theaterwetenschap Universiteit Utrecht
Een college over het personifiëren van nieuwe media. Wanneer wordt iets een identiteit? In relatie tot het expeditie project the Speakers.

Zaterdag 21 juni;
Oerol project: Collectief Walden
Wetenschapper: Dr. Ir. Tjisse van der Heide, onderzoeker Mariene Ecologie Radboud Universiteit en Rijksuniversiteit Groningen
Een college over interactie tussen organismen en hun omgeving. In relatie tot het onderzoek Wald van Collectief Walden naar de relatie tussen mens en natuur. Eb en vloed, stroming, verzanding, braakligging, erosie, sedimentvorming, overspoeling: in hoeverre weerspiegelt het landschap om ons heen onze eigen binnenwereld?

Meer informatie over de Oerol colleges en de voorstellingen op www.oerol.nl.