NIOZ onderzoeker wint Heinekenprijs voor milieuwetenschappen

In Amsterdam heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) op 15 april de namen bekendgemaakt van de vijf wetenschappers die dit jaar de prestigieuze Heinekenprijzen hebben gewonnen. Eén van deze vijf laureaten is Prof. Dr. Ir. Jaap Sinninghe Damsté, afdelingshoofd bij het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en hoogleraar organische geochemie aan de Universiteit Utrecht.

Jaap Sinnighe Damsté. Foto NIOZ

Prof. Sinninghe Damsté krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen 2014 voor zijn grote inspanningen bij de ontdekking van ‘biochemische fossielen’ van micro-organismen en het gebruik van deze moleculen als indicatoren die ons helpen de geologische en klimatologische geschiedenis van de aardse biosfeer te reconstrueren. De prijs bedraagt 200 duizend dollar.

De KNAW jury: “Mede door het pionierswerk van Sinninghe Damsté is organische geochemie wereldwijd onderdeel geworden van disciplines zoals microbiële ecologie, aardwetenschappen, oceanografie en paleoklimatologie. Zijn nog steeds voortgaande stroom nieuwe technieken en geochemische indicatoren zal de kennis over onze planeet en het ééncellige leven daarop blijven verdiepen.”

De Heinekenprijzen 2014 worden op donderdag 2 oktober 2014 uitgereikt tijdens een speciale zitting van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in de Beurs van Berlage te Amsterdam.

Lees ook het artikel: Vijf wetenschappers geëerd met prestigieuze Heinekenprijzen op de website van de KNAW.