Wadblik van start met de Afsluitdijk in oude beelden en nieuwe plannen

Op maandag 19 september is de eerste avond van de lezingen-/documentairereeks Wadblik. Ed Nijpels, voorzitter van de Adviescommissie Toekomst Afsluitdijk, spreekt over de nieuwe plannen voor de dijk. Het Fries Film Archief toont de Afsluitdijk in oude beelden. Het programma vindt plaats in de grote zaal van Filmhuis Leeuwarden.

Afbeelding poster Wadblik

Volgend jaar bestaat de Afsluitdijk 80 jaar. Wat ooit begon als een prestigieus en omstreden megaproject, staat weer volop in de actualiteit door de urgentie van een goede kustverdediging en de roep om duurzaamheid en innovatie. Onlangs nam staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) het eindadvies van de Adviescommissie Toekomst Afsluitdijk in ontvangst. Het advies beschrijft de mogelijkheden om de veiligheid van de dijk en de sluizen op orde te brengen. Ook over aanvullende functies voor natuur, duurzame energie en recreatie doet de commissie aanbevelingen. In het kader van het project Wadblik is Nijpels bereid gevonden de plannen nogmaals toe te lichten. Na zijn presentatie kan het publiek vragen stellen en met hem in gesprek gaan. Eerder op de avond presenteert het Fries Film Archief imposante historische beelden van de bouw en dichting van de Afsluitdijk. Diverse filmmakers hebben dit proces vastgelegd, ieder met hun eigen gevoel voor heroïek en detail. Ook filmopnames van latere deltawerken, zoals de sluiting van het Haringvliet en de Lauwerszee komen aan bod.
Wadblik is een initiatief van de Waddenacademie, Fries Museum, Film in Friesland en de Nationale Unesco Commissie, waarin lezingen worden gekoppeld aan historisch beeldmateriaal. Het volledige programma van Wadblik, dat loopt tot en met mei 2012, vindt u op de websites van de vier organisaties.

Plaats: Filmhuis Leeuwarden
Datum: 19 september 2011
Tijd: 20.00-22.00 u.
Toegang: gratis, maar 'Kom op tijd, vol is vol'

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Klaas Deen
bestuurssecretaris Waddenacademie
058-2339031 of 06-14401374