Waddenzee wereldzee: UNESCO als rentmeester?

Op maandag 16 januari wordt de vierde avond van de lezingen-/documentairereeks Wadblik gehouden. De avond wordt verzorgd door Barend ter Haar van het Instituut Clingendael. Het onderwerp is ‘Waddenzee wereldzee: UNESCO als rentmeester?’

De avond vindt plaats in de grote zaal van Filmhuis Leeuwarden.  

Als Nederlands ambassadeur bij UNESCO was Barend ter Haar leider van de Nederlandse delegatie op de vergadering van het Werelderfgoedcomité waar werd besloten om de Waddenzee op de Werelderfgoedlijst te plaatsen. Voor de pauze zal Ter Haar spreken over de invloed van ontwikkelingen elders in de wereld op de Waddenzee en omgekeerd. Daarbij zal hij met name ingaan op de rol die UNESCO kan spelen. Zijn lezing wordt omlijst met kort filmmateriaal uit de archieven van UNESCO. Na de pauze wordt een groot gedeelte van de film ‘De Wereld is Plat’ van de jonge Nederlandse filmmaakster Helmie Stil vertoond. Zij volgt de bevlogen bioloog Theunis Piersma tijdens zijn werk op het Wad. Piersma is onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) en hoogleraar aan de Universiteit van Groningen. Hij is een groot kenner van wadvogels en vogeltrekroutes. De film werd eerder uitgezonden in het ‘Uur van de Wolf’ (2007).  Er zal gelegenheid zijn tot discussie.

Wadblik is een initiatief van de Waddenacademie, Fries Museum, Film in Friesland en de Nationale UNESCO Commissie, waarin lezingen worden gekoppeld aan documentaire en historisch filmmateriaal. Het volledige programma van Wadblik, dat loopt tot en met mei 2012, vindt u op www.waddenacademie.knaw.nl en www.filmhuisleeuwarden.nl. 

Plaats: Filmhuis Leeuwarden
Datum: 16 januari 2012
Tijd: 20.00-22.00 u. 
Toegang: gratis, maar ‘Kom op tijd, vol is vol’

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: 
Klaas Deen
bestuurssecretaris Waddenacademie 
klaas.deen@waddenacademie.knaw.nl
058 – 2339031 of 0614401374