Skip to main content Skip to page footer

Katja Philippart met Japanse oester. Foto: Emma van Bergeijk

Artikel op nu.nl over klimaatverandering en gevolgen voor de Waddenzee

Op 21 september publiceerde Nu.nl een artikel over de gevolgen van klimaatverandering voor de Waddenzee. Katja Philippart van de Waddenacademie en Bas Bijl van de Waddenvereniging werden geïnterviewd door Emma van Bergeijk over de gevolgen van opwarming, zeespiegelstijging en zoetwaterverdeling.

De Waddenzee wordt bedreigd door klimaatverandering, met stijgende temperaturen, veranderende zoutgehaltes en zeespiegelstijging als grote uitdagingen. Katja Philippart, onderzoeker bij het NIOZ en directeur van de Waddenacademie, vertelt over de impact van warmer water op soorten zoals het nonnetje, dat langzaam verdwijnt. Daarnaast verspreidt de Japanse oester zich snel, gestimuleerd door de warmte, ten koste van inheemse soorten. Ook waarschuwt zij voor de gevolgen van een versnelde zeespiegelstijging, waardoor wadplaten, cruciaal voor trekvogels, al vanaf 2030 kunnen verdwijnen.

Bas Bijl van de Waddenvereniging legt uit dat schommelingen in de toevoer van zoet water de zoutbalans in de Waddenzee verstoren, met gevolgen voor algen en schelpdieren, en daarmee het hele ecosysteem. Hij benadrukt dat klimaatverandering te snel gaat voor de Waddenzee om zich volledig aan te passen. Bijl en Philippart pleiten voor minder CO2-uitstoot als cruciale maatregel om de Waddenzee te beschermen tegen verdere schade.

Lees het volledige artikel Klimaatverandering hindert Waddenzee: 'Wadplaten kunnen verdrinken' op Nu.nl.