Skip to main content

Archeologisch veldwerk op Terschelling van start

Archeologen en studenten van de Universiteit van Amsterdam gaan op Terschelling samen met bewoners op zoek naar de geschiedenis van Terschelling in het kader van het project: Community Archaeology in Rural Environments (CARE) Schylge.

Heleen van Londen (links op de foto) op Terschelling. Foto: Careschylge

Heleen van Londen (links op de foto) op Terschelling. Foto: Careschylge

Het veldwerk maakt deel uit van de tweedejaars veldcursus voor archeologiestudenten, waarbij teams worden gevormd met zowel studenten als eilandbewoners. Samen zullen ze verschillende methoden en technieken gebruiken, zoals het inzetten van drones en camera's voor digitale beeldvorming, het uitvoeren van boringen en het graven van kleine proefputten. Daarnaast omvat het project ook metaaldetectie, surveys en lezingen.

Het CARE-project wordt gecoördineerd door Heleen van Londen, die dit al eerder deed in Brabant. Heleen van Londen is sinds 2023 portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening, Cultuurhistorie en Landschap bij de Waddenacademie. Volgens van Londen is er veel belangstelling voor het project op Terschelling. Ze kwam op het idee om de veldcursus op Terschelling te organiseren door de scriptie van Maaike Honshorst. Aangezien er nog niet veel archeologisch onderzoek is uitgevoerd op Terschelling, is er nog veel te ontdekken. De studenten en eilandbewoners leveren dan ook waardevol werk. Alle bevindingen worden nauwkeurig in kaart gebracht, zodat de gemeente ze kan gebruiken in het archeologiebeleid.

Meer informatie:

Op de website https://careschylge.nl/ is het project te volgen.

Omrop Fryslan besteedde ook aandacht aan het project in het artikel: Terschellinger en studenten zoeken naar verzonken dorpen als Wolmerum en Allum.