Jonge Waddenwetenschapper aan het woord

Jonge Waddenwetenschapper aan het woord is een samenwerking tussen tijdschrift de Moanne en de Waddenacademie. In elke aflevering legt een recent gepromoveerde onderzoeker uit met welk onderwerp hij/zij zich de afgelopen jaren bezig heeft gehouden en wat de resultaten van dit onderzoek zijn. Dit jarenlange werk wordt samengevat in 1500 woorden. Hieronder vindt u de artikelen die zijn verschenen in de Moanne.

Beperken van verstoring van wadvogels door mensen

Door: Henk-Jan van der Kolk

Datum: 24 maart 2023

Henk-Jan van der Kolk studeerde biologie aan de Wageningen Universiteit. Daarna deed hij promotieonderzoek naar de effecten van verstoring op scholeksters bij het Nederlands Instituut voor Ecologie. Nu werkt hij voor de vereniging voor mossen- en korstmossenonderzoek in Nederland, waar hij onder meer onderzoek doet naar luchtvervuiling door korstmossen te monitoren.

Download de pdf van het artikel Beperken van verstoring van wadvogels door mensen in de Moanne of lees het op de website van de Moanne.


De gezondheid van bruinvissen ontrafeld

Door: Lonneke IJsseldijk
Datum: 4 november 2022

Als kind was Lonneke IJsseldijk al gefascineerd door walvissen en dolfijnen. De bewondering voor deze dieren liet haar ook op volwassen leeftijd niet los. Inmiddels doet zij al jaren wetenschappelijk onderzoek naar de doodsoorzaak van gestrande bruinvissen uit de Noordzee. Hoe ging ze te werk, en wat waren haar belangrijkste ontdekkingen?

Download de pdf van het artikel De gezondheid van bruinvissen ontrafeld in de Moanne of lees het op de website van de Moanne.

 


Een kwelder als ‘kreukelzone’ in hybride kustbescherming

Door: Pim Willemsen
Datum: 24 juni 2022

Hoe kwelderontwikkeling afhankelijk is van de lokale bodem, getij en sediment en vice versa kwelders kunnen bijdragen aan kustbescherming door golfdemping: een paradox.

Download de pdf van het artikel Een kwelder als ‘kreukelzone’ in hybride kustbescherming in de Moanne of lees het op de website van de Moanne..

 


Onthulde voorkeuren en de economie van geluk

Door: Richard Rijnks
Datum: 25 februari 2022

Richard Rijnks onderzocht in zijn promotieonderzoek het antwoord op de vraag: ‘Hoe beïnvloedt de leefomgeving’ de kwaliteit van leven?'

Download de pdf van het artikel Onthulde voorkeuren en de economie van geluk in de Moanne of lees het op de website van de Moanne.