50 jaar waddenvis in beeld

Op 10 april lanceerden de Waddenvereniging, het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en Sportvisserij Nederland de interactieve website waddenzeevismonitor.nl. Op de website is voor elke vissoort te zien hoe deze zich de afgelopen 50 jaar heeft ontwikkeld in de Waddenzee. Het is voor het eerst dat deze onderzoeksgegevens voor een breed publiek toegankelijk worden gemaakt.

waddenzeevismonitor.nl

Op www.waddenzeevismonitor.nl is over een lange periode te zien welke vissoorten wanneer in de Waddenzee worden aangetroffen. Vangstgegevens van alle in de onderzoeksfuik aangetroffen vissoorten zijn op een aantrekkelijke manier in te zien. De bezoeker kan de gegevens van één specifieke vissoort opvragen in een grafiek, of de ontwikkeling van meerdere vissoorten tegen elkaar afzetten. Van elke vissoort is bovendien een duidelijke omschrijving en beeldmateriaal opgenomen.
 
Objectief beeld
De data uit de website zijn de wetenschappelijke resultaten van onderzoek dat het NIOZ al bijna 50 jaar lang verricht op Texel. Met een fuik op de kop van Texel bij het Marsdiep wordt in het voor- en najaar bijna dagelijks de vangst geteld en gemeten. De gegevens zijn uniek, omdat het zo’n langdurige periode betreft. Hierdoor kan een objectief beeld worden gegeven van de ontwikkeling van de visstand in de Waddenzee
 
Duidelijke achteruitgang visstand
Tijdens de perspresentatie brengen we een bezoek aan de onderzoeksfuik (per schip) en ziet u hoe het visonderzoek in zijn werk gaat. Wouter van der Heij, marien bioloog bij de Waddenvereniging, geeft aan de hand van de nieuwe website zijn visie op de visstand in de Waddenzee. Die is volgens de Waddenvereniging nog maar een fractie van wat het ooit was. De Waddenvereniging zet zich al jaren in voor het herstel van het onderwaterleven en de visstand. Een rijke Waddenzee vol vis is van groot ecologisch én economisch belang. NIOZ-onderzoeker Henk van der Veer schetst vanuit zijn jarenlange ervaring een beeld van 50 jaar vismonitoring.
 
Meer onderzoeklocaties noodzakelijk
Goede onderzoeksgegevens over de stand van de vis zijn noodzakelijk om te komen tot goed beheer. Meer onderzoekslocaties zijn hiervoor nodig, want het beeld van de visstand in de Waddenzee, is met een enkele fuik op Texel nog beperkt. Om die reden werken de Waddenvereniging, het NIOZ en een groep eilanders aan het realiseren van een traditionele takkenfuik op Terschelling voor het monitoren van de visstand onder het eiland.

Meer informatie: www.waddenzeevismonitor.nl.