Aantal zeehonden op wad nadert limiet

Het aantal zeehondenpups in de Waddenzee is in veertig jaar niet zo hoog geweest als dit jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Common Wadden Sea Secretariat in het Duitse Wilhelmshaven. Onderzoekers denken dat de Waddenzee niet veel meer zeehonden aankan.

Zeehonden. Foto Kees van der Krift. Beeldbank RWS

Het gaat om pups van de gewone zeehond, de soort die het meeste voorkomt in de Waddenzee. Volgens de onderzoekers werden dit jaar 9167 zeehondenpups geboren in het Waddengebied, liefst 24 procent meer dan vorig jaar. Dat is het hoogste aantal sinds 1974.

Tegelijkertijd is het totaal aantal gewone zeehonden in het Waddengebied juist afgenomen. In het rapport wordt een lichte afname gemeld tot 38.100 gewone zeehonden dit jaar, al staat daar geen percentage bij. 

Lees het volledige bericht op de website van het Friesch Dagblad.

Het bericht in het Engels Seal counts 2017: Harbour seal pup count reaches all-time high; overall population stagnates is te vinden op de website van het Common Wadden Sea Sereatariat (CWSS). Hier zijn ook de rapporten met de resultaten van de tellingen van gewone zeehond en grijze zeehond in 2017 te vinden.