De verziltende wereld en het voedselprobleem

Op 18 en 19 april 2012 organiseert de Vrije Universiteit in Amsterdam een workshop over zouttolerantie, klimaatveranderingen en het wereldvoedselprobleem

 

Zeekraal

Tijdens deze workshop zullen wetenschappers over de hele wereld naar de VU komen om met elkaar van gedachten te wisselen over zouttolerantie, klimaatveranderingen en wereldvoedselprobleem.
Wetenschappers als Edward Glenn, Tim Colmer, Sergey Shabala, Mike Hasegawa zullen aanwezig zijn, evenals enkele bedrijven.

Het onderwerp staat hoog op de agenda. Wereldwijd kampen we met voedseltekorten. Medeoorzaak is de klimaatsverandering:  de aarde warmt op, de ijskappen smelten, de zeespiegel stijgt, de bodem verzilt. Veel gewassen kunnen hierin niet overleven of dragen minder vrucht. Een van de oplossingen die nu voor de hand liggen is het ontzilten. Dat is erg kostbaar en lastig uit te voeren.
Er wordt veel onderzoek gedaan in Australië,  de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en in  Europa naar rijst, aardappels, zeekraal en veevoeder. Genetische modificatie is lastig omdat het genetisch gezien een complex proces is.

Het is een ‘besloten’ workshop maar pers is welkom. Tegelijkertijd komt er een speciaal nummer uit van het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Experimental & Environmental Botany. Jelte Rozema, hoogleraar systeemecologie aan de Vrije Universiteit zal gast editor zijn van deze uitgave en mag het blad vullen met artikelen over dit onderwerp. De wetenschappers die bij de workshop aanwezig zijn hebben ook een artikel in deze uitgave. Ook komt er dit jaar een boek uit met dezelfde titel.