De Wadden geen natuur zonder cultuur

Op 1 december gaf historisch geograaf Hans Renes tijdens het Symposium Waddenland Outstanding een lezing over de waddenzeeregio als cultuurlandschap. Naar aanleiding van deze lezing werd Hans Renes geïnterviewd door Wio Joustra voor het Tijdschrift Noorderbreedte.

Boerderij in Eiderstedt Excursie naar het wadden cultuurlandschap tijdens Symposium Waddenland Outstanding. Foto: Thomas Lorenzen

In het artikel in Noorderbreedte legt Hans Renes uit waarom het niet eens een weeffout, maar een principiële fout is het om in het Waddengebied alleen maar uit te gaan van de natuur en niet van de mens.

Het Waddengebied is een cultuurlandschap, of nog exacter een ‘maritiem cultuurlandschap’. De Deense archeoloog Christer Westerdahl bezigde deze term voor het eerst begin jaren negentig. Hij wilde er niet alleen mee aangeven dat natuur en cultuur een dergelijk landschap hebben gevormd, maar ook dat de bestaansmiddelen van de bevolking er zowel van het land als uit de zee komen.

Met die omschrijving is historisch geograaf Hans Renes  (Universiteit Utrecht en Vrije Universiteit Amsterdam) het van harte eens. Dat liet hij al merken in zijn lezing op het wetenschappelijk symposium Waddenland Outstanding eind vorig jaar in Husum, Noord-Duitsland. En hij wil die mening best nog eens kracht bij zetten in zijn werkkamer op De Uithof, het Zernike van Utrecht. Want de strikte scheiding die het rijk heeft aangebracht tussen natuur en cultuur is in zijn ogen ‘een principiële fout’.

Lees het volledige artikel: De Wadden: geen natuur zonder cultuur (pdf 0,1 Mb) dat is verschenen in Tijdschrift Noorderbreedte (#1 2017).

De lezing die Hans Renes gaf op 1 december op het Symposium Waddenland Outstanding is hier te bekijken (video en pdf).