Derde WadBlikavond ‘Houd het water achter de dijken!’

Op maandagavond 12 november werd in het filmhuis Cinema Oostereiland in Hoorn de derde avond van de lezingen/documentairereeks WadBlik gehouden. Met ruim 100 bezoekers was de grote zaal van filmhuis was tot de laatste stoel bezet.

Luc Kohsiek voor een volle grote zaal. Foto: Robert Kalvera.
Luc Kohsiek met Jacqueline Schrijver, gespreksleider van de avond. Foto: Robert Kalverda.

Dijkgraaf Luc Kohsiek van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hield een boeiende inleiding rond de Deltavisie en combineerde dit met de vertoning van historisch filmmateriaal.

Voor de pauze ging Kohsiek in op thema’s als waterbeheer, waterveiligheid en waterkwaliteit. Hij vertelde het verhaal over het ontstaan van het huidige Noord-Holland, van de dijken, waterschappen en droogmakerijen, waarbij hij extra aandacht besteedde aan de Zuiderzeewerken en watersnoodrampen. Hij sloot af met de huidige Deltavisie over de wijze waarop we de komende decennia voor ‘droge voeten’ en tevens voldoende water van goede kwaliteit willen zorgen. Na de pauze werd er bijzonder filmarchiefmateriaal gedraaid. De bezoekers zagen unieke beelden van de watersnood van 1916 in Waterland, de aanleg en dichting van de Afsluitdijk in 1932, de teloorgang van de Zuiderzeevisserij, de onderwaterzetting van de Wieringermeer door de Duitsers in 1945 en de watersnood in Tuindorp Oostzaan in 1960.

De film van de watersnood in 1916 kunt u al bekijken, hier vindt u ook de presentatie van Luc Kohsiek. Het overige vertoonde filmmateriaal zal binnenkort beschikbaar komen.

Wadblik is een initiatief van de Waddenacademie, Fries Museum, Film in Friesland en de Nationale Unesco Commissie, waarin lezingen worden gekoppeld aan historisch beeld- en filmmateriaal. Bekijk het volledige programma van WadBlik dat loopt tot en met mei 2013.