Eerste wadblik over de Afsluitdijk in oude beelden en nieuwe plannen

Op 19 september was de eerste wadblikbijeenkomst. In een vol Filmhuis in Leeuwarden lichtte Ed Nijpels, voorzitter van de Adviescommissie Toekomst Afsluitdijk, het advies toe dat hij namens de Adviescommissie op 1 juni jl. aanbood aan Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu.

Publiek in de zaal tijdens de voordacht van Ed Nijpels

Het  advies beschrijft de mogelijkheden om de veiligheid van de dijk en de sluizen op orde te brengen en aanvullende functies voor natuur, duurzame energie  en recreatie te ontwikkelen. In zijn toelichting gisteravond riep Nijpels de provincies Noord-Holland, Groningen en Friesland op om een deel van het Waddenfonds in te zetten voor de ontwikkeling van de door de Adviescommissie bepleite aanvullende functies.

Voorafgaande aan de presentatie van Nijpels werden in een speciaal voor de avond gemaakte documentaire imposante historische beelden getoond van de bouw en dichting van de Afsluitdijk. Ook filmopnames van latere deltawerken, zoals de sluiting van de Lauwerszee, werden vertoond. De filmbeelden van deze avond zijn beschikbaar op deze site en via Youtube.

Meer informatie over het advies van de toekomscommissie Afsluitdijk.

Lees ook het artikel in de Leeuwarder Courant van 20 september 2011.