Festival OVER de VLOED markeert opening Kiek over diek

Kiek over Diek is een 90 kilometer lang fietspad. Het verbindt het meest westelijke punt, Lauwersoog, met het meest oostelijke punt van onze provincie, Nieuwe Statenzijl. Het fietspad loopt langs of op de dijk, waardoor je uitzicht hebt op de Waddenzee, werelderfgoed van UNESCO. Naast het fietspad bij de dijk zijn er tien fietsrondjes van gemiddeld 30 kilometer. Langs de dijk komen trekkershutten, TOP’s (toeristische overstappunten) en camperplaatsen, zodat overnachten ook gemakkelijker wordt.

Uitkijken over de dijk nabij de Eemshaven. Foto: Waddenacademie TS.

Muziek, theater en dijkplaatsen
De opening van ‘Kiek over Diek’ wordt feestelijk gevierd in het weekend van 3, 4 en 5 juni 2016 met het festival OVER de VLOED: een regionaal festival vol (culturele) activiteiten. Zaterdag 4 juni staat in het teken van activiteiten op locaties in de vier gemeenten De Marne, Eemsmond, Delfzijl en Oldambt: die locaties heten de Dijkplaatsen. Op vrijdag opent het festival met een speciaal Waddenconcert. Zondag staat in het teken van een speciaal gemaakt theaterstuk: de Waddenvoorstelling. Locaties en precieze invulling van deze spectaculaire voorstellingen zijn nog geheim.

Dijkplaatsen met mini-festivals
Inwoners en lokale ondernemers worden uitgenodigd om met elkaar en de festivalorganisatie het programma vorm te geven. Ze maken zelf hun eigen minifestival in en rond de vier gemeenten die het gebied rijk is. Voor ondernemers een prachtige kans om zichzelf te presenteren aan een breed publiek. Bijna alles mag en de organisatie roept op nieuwe samenwerkingen te verkennen.

Doe mee!
Ondernemers en inwoners in en rond de Dijkplaatsen in en rondom de gemeenten De Marne, Eemsmond, Delfzijl en Oldambt kunnen zich aanmelden om mee te doen aan dit unieke festival via www.festivaloverdevloed.nl. Hier kunt u een idee aanmelden, vragen stellen en contact leggen met de festivalorganisatie. Dat kan ook via e-mail: info@festivaloverdevloed.nl.

Het festival wordt mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, de gemeenten De Marne, Oldambt, Eemsmond en Delfzijl, de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze & Aa’s en de provincie Groningen.

Meer informatie over het festival in de kalender.

In 2011 organiseerde de Waddenacademie samen met Kenniscentrum Gebiedontwikkeling NoorderRuimte van de Hanzehogeschool het symposium 'Op 'n diek'. Het project Kiek over Diek kwam hier ook aan de orde. Het verslag en de presentaties van deze dagen zijn hier te lezen.