‘Houd het water achter de dijken!’

Wadblikavond in Cinema Oostereiland (Hoorn). Op maandagavond 12 november wordt de derde aflevering van Wadblik 2012-2013 gehouden. Deze lezingen/documentairereeks over het Waddengebied, die gewoonlijk plaatsvindt in Filmhuis Leeuwarden, doet deze keer Cinema Oostereiland in Hoorn aan.

WadBlik 12 november

Dijkgraaf Luc Kohsiek van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier houdt daar een inleiding rond de Deltavisie en combineert dit met de vertoning van historisch filmmateriaal.

Voor de pauze zal Kohsiek ingaan op thema’s als waterbeheer, waterveiligheid en waterkwaliteit. Hij vertelt het verhaal over het ontstaan van het huidige Noord-Holland, van de dijken, waterschappen en droogmakerijen, waarbij hij extra aandacht heeft voor de Zuiderzeewerken en watersnoodrampen. Hij besluit met de huidige Deltavisie over de wijze waarop we de komende decennia voor ‘droge voeten’ en tevens voldoende water van goede kwaliteit willen zorgen. Na de pauze wordt er bijzonder filmarchiefmateriaal gedraaid. Zo ziet u unieke beelden van de watersnood van 1916 in Waterland, de aanleg en dichting van de Afsluitdijk in 1932, de teloorgang van de Zuiderzeevisserij, de onderwaterzetting van de Wieringermeer door de Duitsers in 1945 en de watersnood in Tuindorp Oostzaan in 1960.

Wadblik is een initiatief van de Waddenacademie, Fries Museum, Film in Friesland en de Nationale Unesco Commissie, waarin lezingen worden gekoppeld aan historisch beeld- en filmmateriaal. Het volledige programma van Wadblik, dat loopt tot en met april 2013, vindt u op de websites van de vier genoemde organisaties en van het Fries Film Archief.

Plaats: Cinema Oostereiland
Datum: 12 november 2012
Tijd: 20.00-22.00 u.
Toegang: gratis, maar ‘Kom op tijd, vol is vol’

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Klaas Deen
bestuurssecretaris Waddenacademie
klaas.deen@waddenacademie.knaw.nl
058 – 2339031 of 06-14401374