In het land van de Friezen - kust identiteit in Duitsland, Denemarken en Nederland

De Waddenzee roept hetzelfde gevoel van regionale identiteit op in mensen die aan de Duitse, Nederlandse en Deense kust wonen. Dit is de conclusie van een grensoverschrijdende online enquête onder de bewoners langs de Waddenzeekust van alle drie de landen.

Ondergaande zon boven het wad. Foto: Beeldbank RWS, Harry van Reeken.

De enquête werd uitgevoerd door het Instituut voor Kust Onderzoek bij het Helmholtz Zentrum in Geesthacht (Duitsland), in samenwerking met het Wadden Sea Forum. Het rapport werd begin februari op de 12e Trilaterale Regeringsconferentie over de Bescherming van de Waddenzee in Tønder (DK) gepresenteerd.

"Nieuw is het besef dat er een gevoel van kust- identiteit bestaat dat over de grenzen heen gaat”, licht de presentator van het rapport, prof. dr. Beate Ratter van het Helmholtz - Zentrum Geesthacht, toe. “Denen, Nederlanders of Duitsers - voor alle kustbewoners is de Waddenregio hun thuisland. Ze voelen zich thuis en op hun gemak in een omgeving waarin ze worden omringd door de krachten van de natuur".

Uit het onderzoek blijkt dat de kustbewoners van alle drie de landen van hun thuisland houden - en in het bijzonder van het weidse landschap, de bijzondere weersomstandigheden, de uitzonderlijke natuurlijke omgeving, van de buren en hun tradities. Ze omschrijven zich zelf als een beetje koppig, met een neiging tot introvert en toch vriendelijk.

Naast hun gedeelde liefde voor het landschap delen de bewoners van het Waddengebied ook de zorgen hun woonomgeving kwijt te raken. De angst voor de gevolgen van klimaatverandering worden hier genoemd. Ook nieuwe industrieën en technologieën, zoals offshore windenergie, fracking of de opslag van CO2 leiden tot onzekerheid bij de bewoners. Maar ook natuurorganisaties en de politiek ontvangen kritiek van sommige bewoners, omdat ze de belangen van de bewoners te weinig zouden behartigen.

Van 4 tot 5 februari jl. kwamen de ministers van Milieu van Duitsland, Denemarken en Nederland op de Trilaterale regeringsconferentie bij elkaar. Ze spraken daar onder andere over deze zorgen over veranderingen in de Waddenregio. Het thema van de conferentie van dit jaar was - in aanvulling op de bescherming van de Waddenzee - het gezamenlijke culturele erfgoed van het Waddengebied.

Link naar het originele persbericht (in het Engels).

Download het volledige rapport: Cultural Identity in the Wadden Sea Region of Denmark, Germany and The Netherlands; Results from the online survey of July 2012 to December 2012.