Inspirerende en indrukwekkende “Tijwisselaar”

Het Programma naar een Rijke Waddenzee en de Waddenacademie kijken tevreden terug op de “Tijwisselaar” in Marrum (Friesland). Op dit bijzondere congres was donderdag het maximale aantal van 250 mensen aanwezig. De deelnemers bogen zich over de uitdagingen voor het Waddengebied.

De lunch was op strobalen langs de dijk, actrice Chris Nietveld speelde op locatie een solovoorstelling. FOTO: Zwanette Jager
De Godeharduskerk midden in het dorp was het decor voor een bijzonder muziekstuk FOTO: Zwanette Jager
Kinderen zingen mee in de Romneyloods bij de afsluiting van de dag. FOTO: Zwanette Jager

Naast wetenschappers, beleidsmakers, ondernemers, bestuurders en vissers, namen ook dorpsbewoners deel aan de conferentie. Er is ondermeer gesproken over veiligheid, natuurherstel, verduurzaming van de visserij en de Waddenzee als Werelderfgoed. Het Programma naar een Rijke Waddenzee en de Waddenacademie organiseerden het evenement. Tientallen vrijwilligers en de gemeente Ferwerderadiel hielpen mee in de organisatie.

Verschillende deelnemers
De deelnemers liepen ‘s ochtends in kleine groepen langs verschillende locaties in het dorp, zoals de oude Melkfabriek en de Godeharduskerk. Daar schetsten sprekers een beeld over de stand van het Waddengebied. De groepen werden op de route begeleid door Marrumers. Bij de lunch hielpen veel dorpsbewoners mee in de catering.

Kruisbestuiving van ideeën
’s Middags gingen de deelnemers met elkaar in gesprek in twee boerderijen. Het doel van die gesprekken was om de inzichten van die ochtend te vertalen naar ideeën voor een duurzame toekomst van het Waddengebied. ,,Het belangrijkste is dat we elkaar hier hebben geïnspireerd”, aldus Taco van den Heiligenberg namens de organisatie. ,,We hopen dat deze kruisbestuiving van ideeën weer iets goeds op gang kan brengen voor de Wadden. Daar gaan we nu mee aan de slag.”

Toekomst als uitdaging
Voor de afsluiting was een speciaal muziekstuk gecomponeerd waar ook de kinderen van basisschool Aasterage aan meehielpen. Symbolisch, omdat alle deelnemers het Waddengebied graag in goede staat willen doorgeven aan de volgende generatie.

Het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) is een samenwerkingsverband dat duurzame projecten voor het Waddengebied ondersteunt en aanjaagt met financiële middelen en kennis. De Waddenacademie speelt een agenderende, programmerende en informerende rol bij het onderzoek in de Waddenregio. De onderzoeksgebieden zijn: geowetenschap, ecologie, cultuurhistorie, economie en klimaat.

Bekijk een foto-impressie van deze bijzondere dag op deze website.

Op twitter was te lezen wat de dag losmaakte bij de verschillende deelnemers.