Internationaal studentenproject NHL over duurzaam toerisme op Ameland

Ruim twintig studenten uit Finland, Italië, Engeland en Frankrijk waren van 9 t/m 17 april te gast op de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) voor een duurzaamheidsproject in het kader van het NEPTUNE-programma.

Dit is een samenwerkingsverband tussen Europese hogescholen en universiteiten. De studenten maakten adviesplannen voor een duurzame camping op Ameland. Dit eiland neemt deel aan het Europese programma Cradle to Cradle Islands en streeft er naar om een etalage van duurzame innovaties te worden.
De studenten bezochten diverse instanties op Ameland en voerden gesprekken met campingeigenaren. Zij presenteerden hun plannen aan een jury die bestond uit voorzitter Jester Nynke Schoustra (coördinator duurzaamheid van de gemeente Ameland), Nico Oud (wethouder Ameland), Arjen Kok (Vitens) en Tim van Oijen (Waddenacademie). De studenten kwamen met vernieuwende ideeën waaronder recyclebare wegen, asfalt met een warmtewinningssysteem en energiewinning uit de getijdenstroming. Het als beste beoordeelde plan blonk uit op het gebied van communicatie over duurzaamheidsinitiatieven aan eilandbezoekers.
Arjen Kok hield tijdens het project een verhaal over de drinkwatervoorziening op de Waddeneilanden. Tim van Oijen zette in zijn presentatie (pdf, 3Mb) uiteen waarom het Waddengebied uniek is en tot werelderfgoed is benoemd.

Meer informatie:
www.neptunenet.nl/projects/projects%202010/circle2/index.html
www.nhl.nl/nieuws/4238/nhl-organiseert-internationaal-proj.html
www.cradletocradle.nl/home/1336_cradle-to-cradle-islands.htm