Joop Mulder sluit succesvol seizoen Wadblik af

Op maandag 7 mei was de achtste en laatste avond van Wadblik in het seizoen 2011/2012. Een bijna volle grote zaal in Filmhuis Leeuwarden was gekluisterd aan de lippen van Oerol-pionier en -directeur Joop Mulder.

Joop Mulder tijdens zijn WadBlik presentatie. Foto: Filminfriesland
Publiek in de foyer tijdens de laatste WadBlikavond over Oerol. Foto: Filminfriesland

Mulder vertelde over 30 jaar Oerol en ging speciaal in op enkele Oerol-producties die de landschappelijke kwaliteiten van het eiland op bijzondere wijze hebben weten te verbeelden. 

Als voorproefje van de 31ste editie van Oerol, dat van 15 t/m 24 juni plaatsvindt, keek Mulder niet alleen terug, maar vooral ook vooruit. Hij koos hierbij voor een ongewoon gezichtspunt: de relatie tussen kunst en wetenschap. Veel beeldende kunstenaars laten zich beïnvloeden door concepten uit de wetenschap, een reden waarom Oerol en de Waddenacademie twee jaar geleden zijn begonnen met een verkenning van de relatie tussen kunst, wetenschap en landschap door tijdens Oerol rondom enkele kunst- en theaterproducties lezingen en debatten te organiseren. 
In dat kader liet Mulder voor de pauze filmbeelden laten zien van spraakmakende producties waarin de relatie tussen kunst, wetenschap en landschap een rol speelde: ‘Jaarringen’ (SleM, 2006), ‘Walking’ (Robert Wilson, Boukje Schweigmann en Theun Mosk, 2008), ‘Opdrift’ (SleM, 2008) en ‘Harmonic Fields’ (Pierre Sauvageot, Lieux Publics & Cie, 2011). Na de pauze trok een stoet aan beelden van Oerol in de afgelopen 30 jaar voorbij, waaronder die van Omrop Fryslân over ‘the making of’ van ‘Peer Gynt’ (Tryater, 1999). De presentatie van Joop Mulder en het filmmateriaal komen binnenkort beschikbaar in het overzicht van alle WadBlik bijeenkomsten

Aan het einde van de avond kon Jacqueline Schrijver, directeur van Film in Friesland, het publiek melden dat vanwege gebleken succes Wadblik in het seizoen 2012/2013 een vervolg zal krijgen. Het definitieve programma, dat vanaf september 2012 zal starten, zal bekend worden gemaakt tijdens het achtste symposium van de Waddenacademie, dat op 3 en 4 juli aanstaande plaatsvindt.