KNAW organiseert themabijeenkomst 'Wetenschappelijke modellen, wat kunnen we ermee?'

Op 20 juni 2011 in Amsterdam. De wetenschap werkt met modellen. Bekende voorbeelden zijn macro-economische modellen en klimaatmodellen. In de diverse wetenschapsgebieden wordt echter nogal verschillend gedacht over dit hulpmiddel.

Ook is er discussie over de bruikbaarheid van de resultaten van wetenschappelijke modellen. In de themabijeenkomst draait het om de relatie tussen de virtuele wereld van modellen en de werkelijke wereld. Hoe bruikbaar is de virtuele wereld van wetenschappelijke modellen om aspecten van de waargenomen wereld te begrijpen, te manipuleren of te voorspellen? Hebben we er vertrouwen in dat bepaalde vragen over de werkelijkheid adequaat met een bepaald model beantwoord kunnen worden? Deze en andere vragen komen aan de orde in de themabijeenkomst. Het doel van de bijeenkomst is het analyseren van de foutenbronnen in de wereld van de wetenschappelijke modellen en het identificeren en begrijpen van de verschillen en overeenkomsten in het gebruik van deze modellen tussen diverse vakgebieden.

Deze bijeenkomst die op initiatief van de Waddenacademie tot stand is gekomen vindt plaats op 20 juni 2011. Locatie: KNAW, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam. Tijd: 12.55 uur - 17.30 uur.

Meer informatie over het programma en de sprekers vindt u op de website van het KNAW.