Lezingenavond over 19e eeuwse Zuiderzeereis

Afgelopen dinsdag vond in Leeuwarden een lezingenavond plaats ter gelegenheid van het verschijnen van een nieuwe vertaling van het fascinerende verslag van Henry Havard van zijn reis door het Zuiderzeegebied in 1873.

Het boek van Henry Havard ‘Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee’ is verkrijgbaar in de boekhandel
Publiek in de zaal tijdens de lezingen in Tresoar

De avond, die was georganiseerd door Tresoar in samenwerking met de Waddenacademie, startte met een voordracht van Bert Looper, directeur van Tresoar. Voor de ruim vijftig aanwezigen belichtte hij de uitgebreide cultuurbeschrijvingen die de Fransman Havard maakte tijdens zijn zeiltocht in een gehuurde tjalk. Havard zag steden als Hoorn en Enkhuizen als dode steden omdat de vroegere welvaart van de Gouden Eeuw nog wel overal te zien was, maar dan als vervallen en vergane glorie. Vervolgens beschouwde Siem van der Woude (Tresoar) de reis van Havard vanuit het perspectief van een hedendaagse zeiler op IJsselmeer en Waddenzee. Voor de pauze kreeg Bert Looper een exemplaar van de heruitgave uitgereikt. De avond werd afgesloten met een voordracht van bioloog Theunis Piersma (Rijksuniversiteit Groningen). Hij beschreef de ecologische veranderingen die hebben plaats gevonden sinds de aanleg van de Afsluitdijk. Zijn Zuiderzeeblues vond weerklank in de zaal, maar ook waren de aanwezigen het er over eens dat het verlies van de Zuiderzee destijds niet zo hevig werd betreurd als je wellicht zou verwachten.

De heruitgave, getiteld ‘Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee’ is verkrijgbaar in de boekhandel. Deze vertaling is verschenen ter ere van het veertigjarig jubileum van de IJsselmeervereniging.