Minister Jet Bussemaker opent het eerste Werelderfgoed Podium ter wereld

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker heeft op woensdag 4 september het Werelderfgoed Podium in Amsterdam officieel geopend. Een wereldprimeur, want er is nog nergens een nationaal bezoekerscentrum in de bij UNESCO aangesloten landen.

Het podium is voor iedereen dé startplek om kennis te maken met de negen Nederlandse UNESCO werelderfgoederen.

Foto: Werelderfgoed Podium. Fotografie: Paul Nieuwenhuizen

Waarom is de Waddenzee, die ‘bak met modder en grijs water’, werelderfgoed? Waarom zijn de molens van Kinderdijk niet groter? Hoe lang is de verdedigingslinie van Amsterdam?
Op deze en andere vragen geeft het Werelderfgoed Podium antwoord. In een permanente tentoonstelling is te zien, horen en lezen welke UNESCO werelderfgoederen in Nederland te vinden zijn. Alle Nederlandse werelderfgoederen laten bijzondere voorwerpen zien, zoals een 16e-eeuwse passer en winkelhaak die symbool staan voor de Grachtengordel Amsterdam of het door Gerrit Rietveld ontworpen divantafeltje. Ook is er meer informatie over de bijna 1.000 plekken die wereldwijd op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Samenwerking
Eén van de speerpunten van het kabinet is om de bekendheid van het werelderfgoed in Nederland te vergroten. Want in het buitenland is ons erfgoed wereldberoemd, maar weten wij zelf wat onze wereldschatten zijn? Met het Werelderfgoed Podium, een initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Gemeente Amsterdam, de Nationale UNESCO Commissie en de Stichting Werelderfgoed.nl, kan iedereen op één plek kennismaken met ons werelderfgoed.

Negen werelderfgoederen binnen het Koninkrijk der Nederlanden
Er zijn negen Nederlandse erfgoederen die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan: Schokland en omgeving, de Stelling van Amsterdam, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, Willemstad op Curaçao, het ir. D.F. Woudagemaal, Droogmakerij De Beemster, het Rietveld Schröderhuis, de Waddenzee en de Grachtengordel Amsterdam.

Locatie en openingstijden
Het Werelderfgoed Podium is gevestigd in gebouw De Bazel, Vijzelstraat 32 te Amsterdam. Het podium is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur; zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Voor het programma: www.werelderfgoed.nl.

Meer informatie over Werelderfgoed Waddenzee.