Nieuw jeugdboek Uitblinkerz! onderdeel educatief project

Kinderen van groep 6 van OBS ’t Wad in Harlingen krijgen een bijzondere primeur. Op dinsdag 12 april maken ze als onderdeel van een nieuw educatief project van de Waddenvereniging kennis met de schrijver en het boek.

Cover Uitblinkerz!

In het prachtig geïllustreerde jeugdboek van wadgids en bioloog Thomas Leerink gaat hoofdpersoon Tijs op onderzoek uit in het waddengebied. Hij leert hoe de zompige zeebodem en het zeewater van levensbelang zijn voor miljoenen dieren en planten en hij leert over wetenschappelijk trekvogelonderzoek naar de kanoet. Het boek Uitblinkerz! is het debuut Thomas Leerink en is op 31 maart gepresenteerd op het NIOZ.  

Uitblinkerz! sluit aan op het niveau en de belevingswereld van jongens en meisjes tussen de negen en twaalf jaar. Het boek is mede mogelijk gemaakt door Het NIOZ, de Waddenacademie, Natuurmonumenten en de Waddenvereniging. Het kinderboek wordt onderdeel van een nieuw educatief project over Waddenzee Werelderfgoed van de Waddenvereniging. Hierbij maakt de bovenbouw van basisschoolklassen op school kennis met het wad. Naar verwachting kunnen scholen in Noord-Nederland vanaf 2017 met het nieuwe waddenprogramma aan de slag. Allard Polak, coördinator educatie bij de Waddenvereniging: ‘Kinderen kunnen niet zonder natuur, maar de natuur ook niet zonder kinderen. Zij zijn de beslissers van morgen en hebben de toekomst van de natuur in handen. Hún betrokkenheid bij de waddennatuur te vergroten, is ons dan ook een groot goed.‘ Het educatieve project over Waddenzee Werelderfgoed van de Waddenvereniging wordt mede mogelijk gemaakt door de Waddenacademie.

De leerlingen van OBS ’t Wad hebben geluk. Niet alleen krijgen zij het boek en de schrijver op bezoek, ze krijgen bovendien een voorproefje van hoe een project over het wad er in de klas uit ziet. Allard Polak: ‘Het belooft een spannende en mooie ochtend te worden. Niet alleen presenteert en overhandigt Thomas Leerink zijn eerste jeugdboek, ook gaan we aan het werk met levende krabben en voeren de leerlingen allerlei interessante proefjes en andere opdrachten uit over de waddennatuur.’

Het boek Uitblinkerz is verkrijgbaar bij de boekhandel en bij Uitgeverij Bornmeer www.bornmeer.nl

Omrop Fryslân Radio was aanwezig bij de presentatie en heeft een kort radiofragment gemaakt:
Het fragment is terug te luisteren via de website van Omrop Fryslân.

Op 12 april tijdens de presentatie van het jeugdboek Uitblinkerz! gefilmd. Het resultaat is een campagnefilmpje van 3 minuten en te zien op het Youtube kanaal van de Waddenvereniging.