Nieuwe website Wadden in de oorlog

Ruim een jaar hebben musea, cultuurhistorische verenigingen en belangstellenden van alle Waddeneilanden gewerkt aan de bouw en vulling van de nieuwe website www.waddenindeoorlog.nl. De site wordt op 27 april op feestelijke wijze in gebruik genomen.

De website www.waddenindeoorlog.nl verstrekt informatie over de bijzondere positie die de Waddeneilanden in de Tweede Wereldoorlog hebben ingenomen. De eilanden waren geïsoleerd van het vaste land en op de kleine aantallen inwoners was een relatief grote Duitse bezetting ondergebracht. Ook op het eiland zelf was een beperkte bewegingsvrijheid.

Tot op heden zijn er nauwelijks publicaties over dit onderwerp verschenen. De website voorziet hierin. De ervaringen van vele mensen die de oorlog hebben meegemaakt zijn vastgelegd en te beluisteren op de site.

Het 94.000 Euro kostende project wordt in het kader van Erfgoed van de Oorlog volledig gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Als vervolg op de bouw van de website zijn er door diverse musea op de eilanden exposities ontwikkeld. Omrop Fryslân zendt twee documentaires over dit onderwerp uit. Er wordt een audiotour opgezet en er vinden onderzoeken plaats naar de mogelijke realisatie van bunkermusea.

Lees ook het proefschrift "We vieren het pas als iedereen terug is - Terschelling in de Tweede Wereldoorlog" op de website van de Waddenacademie.