Oversteek, Expeditieproject op Oerol door de Waterlanders

Oversteek is het resultaat van een samenwerking tussen de Waterlanders en de Waddenacademie en laat zien hoe de kunst zich verhoudt tot de wetenschap en andersom, en daarmee ook hoe beide disciplines zich verhouden tot het landschap.

De route die de reizende installatie Oversteek zal afleggen op Oerol van 16 t/m 24 juni 2012

De Waterlanders hebben de Noordzee tussen spiegels gevangen en dragen die het eiland over naar de Waddenzee. Oversteek is een reizend kunstwerk waar iedereen aan mee kan doen. De installatie beweegt in tien dagen dwars over het eiland en is dus elke dag op een andere plek te bezoeken.

Oversteek is geïnspireerd door de beweging van zee en land op een geologische tijdschaal. Als je Terschelling tienduizend jaar had gefilmd en dat zou afspelen in één minuut, dan zie je dat het eiland voortdurend van plaats en vorm verandert. Sommige veranderingen zie je pas als je afstand neemt, in plaats en/of tijd. Ook al zie je sommige processen niet, om je heen zijn ze in beweging.

De voortgang van het reizende kunstwerk wordt steeds vastgelegd en zichtbaar gemaakt in een animatiefilm die elke dag een stukje langer wordt. De herinnering aan de afgelegde weg wordt opgeslagen in een 100 meter lang muziekstuk. De voortgang van het project zal tijdens Oerol te zien zijn op  www.youtube.com/Waterlanderstheater

Oversteek is een dwars over Terschelling reizende installatie, doorlopend te bezoeken van 11:00-17:00 uur van 16 t/m 24 juni 2012. 
Oversteek is een project naar aanleiding van een ontmoeting tussen kunstenaars en wetenschappers in het kader van de Waddenacademie.

Meer informatie en achtergronden (pdf 0,5 Mb) bij het project Oversteek. 

Op  zondag 17 juni zal Saskia Werners, specialist integraal waterbeleid (WUR) het Oerol college verzorgen over deze voorstelling.