Regionale berichtgeving over kabinetsbesluit gaswinning Groningen

Prof. dr. Jouke van Dijk, voorzitter van de Waddenacademie (portefeuille sociale en ruimtelijke economie) en hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse aan de Rijksuniversiteit Groningen was vrijdag 17 januari regelmatig in de pers om het besluit van het kabinet over de te nemen maatregelen die de gevolgen van de aardgaswinning compenseren te duiden.

Op RTV noord werd hij geïnterviewd als analist bij de persconferentie van Minister Kamp. Rechtstreeks uitgezonden door RTV Noord vanuit het Gemeentehuis in Loppersum en aansluitend in de nieuwsuitzending Noord vandaag, 17 januari 2014 (na 2, 4 en 16 minuten).

Ook op Omrop Fryslân vertelde Jouke van Dijk Jouke van Dijk dat de compensatie van 1,2 miljard euro voor Groningen niet voldoende is. Hij vindt dat Noord-Nederland ieder jaar 1 miljard euro aan compensatie zou moeten krijgen, ook al omdat er ieder jaar voor 10 miljard euro aan gas uit de grond gehaald wordt. Het interview is uitgezonden in de nieuwsuitzending Hjoed door Omrop Fryslân, 18 januari 2014 (na 1 minuut).

In Trouw verscheen op 17 januari een interview van Wilma van Meteren met Jouke van Dijk over het gevoel in het noorden dat Groningen het stiefkind is van Nederland. Staat de provincie in vergelijking tot de andere elf sociaal-economisch zoveel op achterstand? En is er zo weinig vanuit Den Haag in geïnvesteerd? Verschenen als artikel ‘Groningen een stiefkind? Jazeker!' in Trouw, 17 januari, p.5