Theatergoeroe Wilson maakt kunstwerk over Wad

TERSCHELLING - De befaamde Amerikaanse theatermaker Robert Wilson gaat voor Oerol 2011 een geluidskunstwerk over het Wad maken. De regisseur en beeldend kunstenaar, die afgelopen weekeinde nog een belangrijke Amerikaanse theaterprijs kreeg, bezocht gisteren en eergisteren Terschelling om inspiratie op te doen voor het project.

"We hebben Wilson de opdracht gegeven om iets over het Wad te maken", vertelt Joop Mulder, artistiek leider van Oerol. Het project vloeit voort uit een samenwerking tussen de Waddenacademie in Leeuwarden en het festival. Beide organisaties willen meer aandacht voor de waddenkust tijdens het evenement. "Het wordt een van de speerpunten."
Vast staat dat Wilson geluiden van het leven op het Wad op het eiland hoorbaar wil gaan maken. "Je moet eerder denken aan een geluidsinstallatie dan aan een voorstelling." Mulder brainstormde twee dagen met de Amerikaan die geldt als een van de grote theatervernieuwers van de twintigste eeuw. Volgens Mulder zal Oerol steeds meer aandacht gaan besteden aan landschapskunst. ,"Daar vinden op dit moment de grote ontwikkelingen plaats. En Oerol wil voorloper zijn op dit gebied. Wilson is nu doorgereisd naar Hamburg waar een congres plaatsvindt over de samenwerking tussen wetenschap en kunstenaars binnen de landschapskunst." De Amerikaanse theatermaker zal in aanloop naar Oerol 2011 nog enkele malen Terschelling bezoeken.
Wilson maakte twee jaar geleden op Oerol de voorstelling 'Walking', een vier uur durende, vertraagde wandeling over Terschelling.
Volgens Mulder is die samenwerking erg goed bevallen en vindt de Amerikaan Terschelling een hele  bijzondere plek. De Friese theatermaker Theun Mosk begeleidde Wilson in 2008 bij die voorstelling
en zal ook bij het nieuwe project betrokken worden. De plannen om 'Walking' dit jaar ook in New York op te voeren gaan niet door.
De stukken van Wilson kenmerken zich door een grote schaal en lengte. Zo maakte hij eens een voorstelling op een Iraanse bergtop die maar liefst zeven dagen duurde. Wilson is winnaar geworden
van de Jerome Robbins Award. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 100.000 dollar. Momenteel werkt de theatermaker met de Amerikaanse zanger/muzikant Tom Waits en Britse regisseur Martin McDonagh aan een musical.