Thema tentoonstellingen "2013 Land van Ontdekkingen"

“2013 Land van Ontdekkingen” is een omvangrijk samenwerkingsproject van musea in Noord- Nederland en Oost-Friesland. Het doel is om aan beide zijden van de grens interesse te wekken voor het gemeenschappelijk archeologisch erfgoed.

kaart op http://www.land-der-entdeckungen.de/DE/

kaart op http://www.land-der-entdeckungen.de/DE/

Aan de noordwest Europese kust is veel te ontdekken. Buitenstaanders mogen het landschap als vlak beschouwen, maar onder de grasvlakten verbergt zich een zeer divers verleden. “Land van Ontdekkingen” onthult een gedeelte van deze geheimen en neemt de bezoeker mee op een “Expeditie” in de archeologie van deze regio.

“Land van Ontdekkingen” is een archeologisch project en heeft tot doel de archeologie van het kustgebied tussen het IJsselmeer en de Wesermonding uitgebreid te presenteren. “Land van Ontdekkingen” is een terugblik op de afgelopen 50 jaar archeologische opgravingen en onderzoek.

Het eerste halfjaar van 2013 wordt begonnen met een omvangrijk overzicht in het Ostfriesische Landesmuseum in Emden. Hierna komt de tentoonstelling naar Nederland en zal gelijktijdig te zien zijn in het Drents Museum (Assen), het Fries Museum (Leeuwarden) en in het Groninger museum (Groningen). Elk museum toont hierbij ook nog eens een thema dat typerend is voor de regio. In totaal worden zeven thema’s behandeld:

Thema 1 – Chronologie
Een overzicht wordt getoond van de archeologie in het Friese kustgebied. Dit gebeurt aan de hand van vondstmateriaal uit verschillende perioden sinds het optreden van de mens in dit gebied in de Steentijd.
Thema 2 – Aangepast
Verteld wordt hoe de mens zich heeft aangepast aan het landschap, en hoe hij het veengebied, de hoge zandgronden en de kweldergebieden heeft ontgonnen.
Thema 3 – Vreemd
Getoond wordt dat de mensen in (Ost-)Friesland en Noord-Nederland een handelsnetwerk tot stand brachten, waardoor handelswaren van vergelegen herkomst konden worden verkregen. Enkele voorbeelden: aardewerk uit het Rijnland, vuursteen van Helgoland, Romeinse godenbeelden, Keltisch geld.
Thema 4 – Macht
Hoe was de macht verdeeld? Kun je dat afleiden uit de rijkdom aan grafgiften. Welke rol speelden religie en politiek? En wat was de betekenis van de hoofdelingen, de lokale leiders, in Ost-Friesland?
Thema 5 – Bijzonder
Hier vertellen bijzondere vondsten hun verhaal. Een houten knots uit de Nieuwe Steentijd staat voor gewelddadige confrontaties tussen mensen. Een ‘kloot’ uit de 17e eeuw bewijst dat het (friese) klootschieten al meer dan 300 jaar gespeeld wordt.
Thema 6 – Onderzoek
Met welke methoden bepalen wetenschappers de ouderdom van gevonden voorwerpen? Ook wordt de vraag gesteld naar de levensomstandigheden van de mens honderden jaren geleden. Hoe oud werd hij? Welke ziekten kwamen voor en eisten hun tol?
Thema 7 – Verborgen
Dit gaat over in de bodem verborgen schatten. Waarom werden waardevolle voorwerpen, bijv. goud, verstopt? Was de eigenaar in gevaar? Of hebben we te doen met een offergave aan voor-christelijke goden voor het afdwingen van geluk in de strijd of een goede oogst?

De deelnemende musea zijn:
Ostfriesische Landesmuseum (Emden):
“Die Archäologie des friesischen Küstenraums“
27 januari – 16 juni 2013
www.landesmuseum-emden.de

Groninger Museum (Groningen):
“Het verdronken land is vruchtbaar”
21 september 2013 – 14 februari 2014
www.groningermuseum.nl

Drents Museum (Assen):
“Op zoek naar de Trechterbekercultuur”
12 oktober 2013 – 5 januari 2014
www.drentsmuseum.nl

Fries Museum (Leeuwarden):
“Oer Fries design”
Vanaf september 2013
www.friesmuseum.nl