TNO werkt aan uitbreiding model GeoTOP in de Waddenregio

De Geologische Dienst Nederland van TNO levert informatie over de opbouw en eigenschappen van de ondergrond in de vorm van computermodellen. Het model GeoTOP wordt op dit moment uitgebreid voor de Waddenregio.

Afbeelding GeoTOP. Bron TNO

Het model GeoTOP geeft een gedetailleerd driedimensionaal beeld van de Nederlandse ondergrond tot een diepte van maximaal 50 m onder NAP: het deel van de bodem dat door ons het meest intensief wordt benut.

Om een goed model van de Waddenregio te ontwikkelen werkt TNO samen met een begeleidingscommissie waarin belanghebbenden uit de regio vertegenwoordigd zijn. Dit zijn, naast de Waddenacademie, de provincies Friesland, Groningen en Drenthe, Vitens, ICTU,  de Universiteit Groningen, de gemeente Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa's, Wetterskip Fryslân.

Totdat GeoTOP in de Waddenregio beschikbaar komt kan een ander 3D model worden gebruikt dat al wel heel Nederland bestrijkt: NL3D.

Op de webpagina's van DINOLoket kunt u uitvoerige informatie vinden over de modellen GeoTOP en NL3D. Ook kunt u daar de modellen downloaden voor eigen gebruik.
GeoTOP : http://www2.dinoloket.nl/nl/about/modellen/geotop.html
NL3D : http://www2.dinoloket.nl/nl/about/modellen/nl3d.html

Meer informatie over het model GeoTOP en hoe TNO te werk gaat vindt u in het thema Geowetenschap.