Tweede Waddenlezing door Katja Philippart

Op 17 februari jl. hield dr. Katja Philippart, directielid ecologie bij de Waddenacademie, de tweede van de serie Waddenlezingen "Wetenschap over het Wad" die de Waddenacademie in samenwerking met de Volksuniversiteit Fryslân in februari en maart organiseert.

In de volle zaal luisterden vijftig belangstellenden geboeid naar het verhaal over de ecologie van het Wad.

Als je aan de rand van de Waddenzee staat, tot aan je knieën in het slik, zie je slechts het topje van de ijsberg van het wonderlijke leven in de Waddenzee. Tijdens de lezing dook Katja met het publiek dieper in die modder om te kijken wat er leeft, wie wat eet en hoe er door planten en dieren een continue strijd wordt geleverd met de elementen.

Ze vertelde hoe de Waddenzee een onmisbare schakel is in het leven van vissen, vogels en zeehonden. Waarom de Waddenzee tot de rijkste en meest dynamische natuurgebieden ter aarde behoort, waarbij andere gebieden zoals tropische regenwouden en koraalriffen verbleken. Ook kwam de kwetsbaarheid van het gebied aan de orde, en hoe (als het verleden een garantie is voor de toekomst) menselijk ingrijpen het tij kan keren.

Bekijk de presentatie Modderbad, over de ecologie van het Wad van Katja Philippart (pdf  5,4 Mb).

Na de pauze kwam het WaLTER (Wadden Sea Long Term Ecosystem Research) project aan de orde, een initiatief van een aantal instituten en organisaties dat meerjarige metingen en onderzoek in het waddengebied uitvoert. Bekijk de presentatie over WaLTER (pdf 2,5 Mb).

Op 3 maart verzorgt Jouke van Dijk, voorzitter van de directie van de Waddenacademie en verantwoordelijk voor de portefeuille economie, de derde Waddenlezing. Hij zal meer vertellen over wonen en werken in het Waddengebied.

Meer informatie over de volledige lezingenreeks.