Veel belangstelling voor belang stilte en duisternis in de Wadden

Ruim 120 onderzoekers, beleidsmedewerkers, ondernemers en bewoners gingen gisteren en vandaag in gesprek op het Symposium Feel the Night over het belang van stilte en duisternis in het Waddengebied. Het 19e symposium van de Waddenacademie werd georganiseerd in Dark Sky Park Lauwersoog.

Nynke_Rixt Jukema gaf een inhoudelijke

De locatie was speciaal uitgekozen omdat het mooi aansloot op het centrale thema: Feel the Night. Duisternis en stilte worden namelijk steeds meer erkend als landschappelijke kwaliteiten. Bovendien wordt het belang van duisternis voor mens en dier steeds meer wetenschappelijk onderbouwd.

Een gebrek aan duisternis, zo wijzen de eerste signalen uit, verstoort natuurlijk gedrag van veel dieren en planten. Dr. Kamiel Spoelstra, onderzoeker bij het NIOO, het Nederlands Instituut voor Ecologie, lichtte de resultaten toe van het meerjarig onderzoek dat loopt naar effecten van kunstlicht op de natuur. Uit het onderzoek blijkt dat geen licht altijd beter is, maar daar waar licht noodzakelijk is rood licht weer beter is voor vleermuizen, woelmuizen en nachtvlinders. Trekvogels, blijkt uit eerder onderzoek, worden juist aangetrokken door rood licht en hebben baat bij groen licht. De keuze van de kleur licht is dus afhankelijk van de locatie en de soort die men niet wil verstoren.

De 120 deelnemers van het symposium bogen zich verder over vragen als;
+ hoe zorgen we ervoor dat de duisternis blijft, of misschien nog iets donkerder wordt?
+ Hoe handhaven we de kostbare stilte in het Waddengebied?
+ Welke evenementen passen in een in een Werelderfgoedgebied?
+ Hoe staat het met het Uitvoeringsprogramma Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied?
+ Wat zijn de effecten van kunstlicht op natuur?

Naast praten over het thema, konden de 120 deelnemers ook de duisternis ervaren. Tijdens een stiltewandeling kon men genieten van de zonsondergang. De tweede dag startte in het donker met een wandeling onder leiding van Staatsbosbeheer door Dark Sky Park Lauwersmeer.

De Waddenacademie organiseerde het congres in samenwerking met het Programma naar een Rijke Waddenzee, Night Light en stichting Feel the Night.

Alle presentaties, een foto-impressie en de video-opnames van de lezingen worden volgende week gepubliceerd op de website van de Waddenacademie.

Omrop Fryslan hield een interview met Titan Oterdoom, namens PRW projectleider van het Dark Sky Werelderfgoed gebied. Luister het radio-item.