Vijftal bestiert Academie

Het bestuur van de Waddenacademie wordt gevormd door vijf gerenommeerde wetenschappers. Naast voorzitter en klimaatdeskunidge Pavel Kabat, econoom Jouke van Dijk en ecoloog Peter Herman zijn dat Hessel Speelman, met het thema geo-wetenschappen, en Jos Bazelmans voor maatschappij en -cultuurhistorie.

De kennisagenda van de academie kent een sterk integrale benadering. Ieder van de thema'sheeft een ook op andere disciplines afgestemde wensenlijst voor onderzoek.

Voor Speelman is dat op het gebied van geo-wetenschap onder andere het onderzoek naar processen in de ondergrond. Die kennis is nodig om te kunnen begrijpen en voorspellen wat het gedrag van gesteente, beruken en vloeistoffen in de bodem zal zijn. Die informatie is essentieel voor het toekomstig gebruik van grondwater, zout en aardgas, de opslag van gas en CO2 en de uitwisseling van koude en warmte.

Jos Bazelmans werpt de vraag op in hoeverre de bestaans-, levens- en gebruikswijze in het waddengebied zich historisch heeft gevormd. Daarbij wil hij weten wat de effecten daarvan zijn op klimaat, bodem en ondergrond en natuurwaarden van het gebied.