VisRetourWiel wint hoogste Europese Uitvindersprijs

Het visretourwiel brengt ingezogen vissen in koelwatersystemen van energiecentrales weer ongeschonden naar het water van oorsprong. Daarmee helpt het mee de massale vissterfte van meestal jonge visjes in energiecentrales te voorkomen.

Frides Lameris met de gewonnen prijzen. Bron: 1&U consult

De Association of European Inventors heeft op 20 april j.l. tijdens de 40ste Internationale Uitvindersbeurs te Genève aan het 1&UVisretourwiel de hoogste jaarlijkse onderscheiding toegekend. Het kreeg de gouden medaille in de Categorie Energie én de zogenaamde Leonardo da Vinci onderscheiding als Grand Prix “AEI” 2012. Het VisRetourWiel is daarmee de Europese uitvinding van het jaar 2012.

Ing. Frides Laméris, ontwerper van het VisRetourWiel: "De huidige centrales in Nederland zuigen elke seconde 500m3 koelwater op uit zee, riviermondingen en andere waterbronnen om condensorwarmte af te voeren. Elke seconde sterven daarin gemiddeld 500 jonge vissen die samen met het water ongewild het koelcircuit worden ingezogen. Dat zijn 15 miljard dode vissen per jaar, alleen al in Nederland. Het VisRetourWiel brengt de ingezogen visjes ongeschonden terug naar het water van herkomst. Deze duurzame innovatie kan in bijna elke energiecentrale met doorstroomkoeling worden ingebouwd tegen een marktprijsverhoging van minder dan 1 promille."

Meer informatie over het 1&U VisRetourWiel
1&U Consult / ing. Frides Laméris
telefoon 06 23 707 814 / info@1anduconsult.nl 
www.visretourwiel.nl