Wadblik met Peter Karstkarel: Duitse en Nederlandse badculturen in het waddengebied

Op maandag 11 februari verzorgt historicus Peter Karstkarel een avond over ‘Badcultuur in het waddengebied’. Het is de laatste aflevering van de reeks Wadblik die plaatsvindt in het oude Filmhuis Leeuwarden aan het Ruiterskwartier. Eind maart, tijdens het openingsfestival van het nieuwe filmhuis aan het Wilhelminaplein, krijgt Wadblik met bioloog Theunis Piersma een vervolg op de nieuwe locatie.

Afbeelding WadBlik 11 feb 2013

Er is een interessant verschil tussen de badcultuur in het Nederlandse en het Duitse waddengebied. In Duitsland heeft men stranden langs de dijk en men vindt er een aantal bloeiende badplaatsen op het vaste land. Op de Nederlandse wadden ligt de toeristische focus bijna volledig op de eilanden. Hoe is dat verschil te verklaren? Waarom floreert het toerisme langs de Duitse dijken terwijl de waddendijk er in Nederland streng en verlaten bij ligt? Op deze vragen gaat Peter Karstkarel voor de pauze in. Hij vertelt het succesverhaal van het toerisme aan de Duitse waddenkust.  Na de pauze vertoont het Fries Film Archief historische filmbeelden van de Nederlandse badcultuur op de Waddeneilanden vanaf de jaren ’30.  

Wadblik is een initiatief van de Waddenacademie, Fries Museum, Film in Friesland en de Nationale UNESCO Commissie. Lezingen worden gekoppeld aan documentaire en historisch filmmateriaal. Het programma van Wadblik en impressies van eerdere avonden vindt u op:  www.waddenacademie.knaw.nl en www.filmhuisleeuwarden.nl.

Plaats: Filmhuis Leeuwarden
Datum: 11 februari 2013
Tijd: 20.00-22.00 u.

Toegang: gratis, maar ‘Kom op tijd, vol is vol'

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Klaas Deen
bestuurssecretaris Waddenacademie
klaas.deen@waddenacademie.knaw.nl
058-2339031 of 06-14401374