WadBlikavond: Hindeloopen, hotspot aan de Zuiderzee

Op maandag 5 maart wordt de zesde avond van de lezingen-/documentairereeks Wadblik gehouden. De avond wordt verzorgd door Frank van der Velden en Gieneke Arnolli van het Fries Museum.

WadBlik image

Zij geven een voorproefje van hoe het historische Hindelooper erfgoed en zijn betekenis vandaag zichtbaar worden gemaakt in het nieuwe Fries Museum. Het museum op het Zaailand opent zijn deuren in september 2013. De Wadblik avond vindt plaats in de grote zaal van Filmhuis Leeuwarden.

Hindeloopen was lange tijd een belangrijke Hanzestad en vissersplaats aan de Zuiderzee, hoewel het geen haven had maar slechts een rede en veel van haar schippers Amsterdam als thuishaven gebruikten. Welke invloed had de buitenwereld op Hindeloopen? Na haar bloeitijd is Hindeloopen in de algemene beleving altijd ‘anders’ en ‘eigen’ gebleven. Maar in hoeverre is wat wij nu van Hindeloopen weten gebaseerd op 19de-eeuwse mythes? Waar kijken we eigenlijk naar? In zijn inleiding gaat Frank van der Velden, hoofd collectievorming en -onderzoek van het Fries Museum, in op deze vraag. Na de pauze bespreekt conservator textiel Gieneke Arnolli de oorsprong van de Hindelooper kleding en hoe deze zich verhoudt tot de rest van het waddengebied. Zij vertelt ook over de herleving van de Hindelooper dracht in onze tijd. Beide inleiders gebruiken historisch filmmateriaal uit het Fries Film Archief. Ook daarbij is de vraag: waar kijken we eigenlijk naar? Het lijken soms ‘objectieve portretten’, maar straalt de 19de-eeuwse romantische visie er in door?

Wadblik is een initiatief van de Waddenacademie, Fries Museum, Film in Friesland en de Nationale UNESCO Commissie. Lezingen worden gekoppeld aan documentaire en historisch filmmateriaal. Het volledige programma van Wadblik, dat loopt tot en met mei 2012, vindt u op de website van de Waddenacademie en www.filmhuisleeuwarden.nl.

Plaats: Filmhuis Leeuwarden
Datum: 5 maart 2012
Tijd: 20.00-22.00 u.
Toegang: gratis, maar ‘Kom op tijd, vol is vol’

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Klaas Deen
bestuurssecretaris Waddenacademie
klaas.deen@waddenacademie.knaw.nl
058-2339031 of 06-14401374