Wadblikavond met filmmaker Manfred van Eijk

Op maandag 6 februari is de vijfde avond van de lezingen-/documentairereeks Wadblik. Manfred van Eijk, maker van de serie 'Reis door het waddengebied', is te gast en neemt ons als filmmaker mee op reis.

Het samenspel van zee en kust, natuur en cultuur, ontspanning en bedrijvigheid maakt het waddengebied tot een unieke filmische ruimte. Manfred van Eijk trok voor zijn ‘Reis door het waddengebied’ over woeste duinen en eeuwenoude polders, langs dijklandschappen en vogelreservaten. De documentaire, die in 2011 als serie door de NCRV werd uitgezonden, biedt een kijkje in de fascinerende geschiedenis van rijke boeren en straatarme landarbeiders.  We ontmoeten schitterende natuur en bevlogen waddenbewoners. Ook kijkt de filmmaker naar de toekomst. Door de klimaatverandering zal de zeespiegel stijgen. De gevolgen voor mens en natuur in het waddengebied zullen ingrijpend zijn.

Tijdens Wadblik zal Manfred van Eijk specifiek ingaan op twee thema’s uit de documentaire: de strijd tegen het water en het Duitse en Deense waddengebied. Zo zal hij de discussie belichten rondom de waarde van stuifdijken (Texel en Terschelling) in relatie tot eilanden waar deze ontbreken (het Duitse eiland Spiekeroog). Natuurlijk laat de filmmaker vooral veel beelden uit zijn documentaire zien.

Wadblik is een initiatief van de Waddenacademie, Fries Museum, Film in Friesland en de Nationale Unesco Commissie, waarin lezingen worden gekoppeld aan historisch beeldmateriaal. Het volledige programma van Wadblik, dat loopt tot en met mei 2012, vindt u op de websites van de vier organisaties.

Plaats: Filmhuis Leeuwarden
Datum: 6 februari 2012
Tijd: 20.00-22.00 u.
Toegang: gratis, maar ‘Kom op tijd, vol is vol’

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Klaas Deen
bestuurssecretaris Waddenacademie
klaas.deen@waddenacademie.knaw.nl
058 – 2339031 of 0614401374