Waddenacademie helpt Koreaanse wadden

Aan de westkust van Korea ligt een waddengebied dat de door de Koreanen de Getbol wordt genoemd en opmerkelijke overeenkomsten heeft met onze wadden. Het gebied bestaat uit uitgebreide slikkige getijdengebieden en er is een grote diversiteit aan bodemdieren te vinden. En net als onze wadden is de Getbol van groot internationaal belang als tussenstop voor trekvogels.

De Getbol: wadden met rotseilanden.
De Getbol: een geul snijdt zich een weg door het slikkige wad. Op de achtergrond een dam die de riviermonding afsluit.

Maar er zijn ook grote verschillen. De Getbol hebben geen waddeneilanden, maar meer dan duizend rotseilandjes. Het getijverschil is met 7 meter veel groter dan in onze wadden, en de vogels die hier komen opvetten maken deel uit van de “East-Asian Australasian Flyway”.

Sinds 2009 bestaat er een samenwerkingsovereenkomst tussen de trilaterale waddenzeestaten en Korea. In de afgelopen vijf jaar is er veel bereikt, vooral op het gebied van educatie en voorlichting.

Voor de komende jaren is de doelstelling om meer aan wetenschap, management en monitoring te doen. De Waddenacademie is vanwege haar kennis op deze gebieden gevraagd om hierbij te helpen. Op 8 oktober is de samenwerking gepresenteerd op 12e Conference of the Parties to the Convention of Biodiversity (CBD) in Zuid-Korea.

Namens de Waddenacademie en IMARES, en gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, nam Martin Baptist hier aan deel. De komende periode gaat er gewerkt worden aan het ontwikkelen van een gezamenlijk wetenschappelijk onderzoeksprogramma. De Waddenacademie zal samen met het CWSS en Koreaanse partners een Science-Policy matrix voor de Getbol opstellen.

En is meer te doen. Diverse deelgebieden van de Getbol staan op de voorlopige lijst voor nominatie tot een Werelderfgoed. Ook hierbij is de hulp van Waddenzee experts gevraagd. Er ontbreekt bijvoorbeeld nog wetenschappelijke kennis over het gebied om het te nomineren, maar haast is geboden want de druk op het gebied is enorm. Bescherming is essentieel want hier komt bijvoorbeeld de Kleine lepelaar voor (1.600 individuen wereldwijd) en de zeer bijzondere Lepelbekstrandloper (slechts 400 exemplaren wereldwijd). Op 10 oktober is er een overleg geweest met het World Heritage Promotion Team of Korean Tidal Flats. Benodigde stappen voor de nominatie zijn besproken en er is een bijeenkomst van Waddenzee werelderfgoed experts gepland om de nominatie inhoudelijk te bespreken.

Informatie over de samenwerkingsovereenkomst met Korea: http://www.waddensea-secretariat.org/about-us/international-partnerships/cooperation-with-the-republic-of-korea

De Korean Tidal Flats op de voorlopige lijst voor Werelderfgoed: http://whc.unesco.org/en/tentativelists/5482/

Op 20 oktober werd Martin Baptist geïnterviewd door Omrop Fryslan over zijn bezoek aan Zuid-Korea.