Waddenacademie moet kennis over Wad vergroten

In Amsterdam is de Waddenacademie gepresenteerd, een samenwerkingsverband van een groot aantal wetenschappers met als doel de kennis over de Waddenzee te vergroten

Vragen als: hoe verloopt de verzanding van de Waddenzee, waar zwemt de jonge vis en wat is het effect van een nieuwe jachthaven blijven nu ook vaak onbeantwoord.

Onderzoek- Onder de vleugels van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen zullen nieuwe onderzoeken worden gestart en zal kennis worden gebundeld. Mede-initiatiefnemer Ed Nijpels, oud-minister van Milieu en oud-Commisaris van de Koningin in Friesland en voorzitter van de Adviesraad van de Waddenacademie, vindt het hoog tijd dat de Waddenzee meer van haar geheimen prijsgeeft.

Kritiek- Volgens de Waddenvereniging kán de academie balangrijk worden. Maar directeur Hidde van Kersen is niet onverdeeld positief: "In al het gepolder rond de Waddenzee worden onvoldoende besluiten genomen op grond van goede wetenschappelijke kennis, bijvoorbeeld over de draagkracht van de natuur. Als de Waddenacademie kan helpen daain een doorbraak te forceren zou dat winst zijn. Maar ten eerste moet de academie haar aandacht dan niet over teveel onderwerpen versnipperen. Ten tweede mag zij niet worden meegesleurd in het regionale spel van politieke belangenafweging dat enkel tot compromissen leidt in plaats van wetenschappelijk onderbouwde keuzes", aldus Van Kersen op de website van de Waddenvereniging.

Bron: RTV Noord-Holland 31 juli 2008