Waddenonderzoeker Tjisse van der Heide wint Heineken Young Scientist Award

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft vijf excellente jonge wetenschappers geselecteerd die op 27 september 2012 de Heineken Young Scientists Awards in ontvangst mogen nemen.

Tjisse van der Heide tijdens veldwerk in Mauretanië. Foto: Han Olff

 De tweejaarlijkse prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De winnaars zijn bioloog Geert van den Bogaart, medische specialiste Linda van Laake, socioloog/historicus U?ur Ümit Üngör, milieuwetenschapper Tjisse van der Heide en cognitiewetenschapper Floris de Lange. Zij ontvangen elk 10.000 euro en een voor deze prijzen ontworpen kunstobject.

De Heineken Young Scientists Awards zijn bedoeld voor jonge, veelbelovende wetenschappers die door excellent onderzoek een voorbeeldfunctie vervullen voor andere jongere wetenschappers. Met de prijs wil de KNAW het talent van een volgende generatie onderzoekers een extra stimulans geven. De winnaars zijn werkzaam in hetzelfde wetenschappelijke veld als de laureaten van de Dr. H.P. Heinekenprijs en de Dr. A.H. Heinekenprijzen. De uitreiking van de Heineken Young Scientists Awardsvindt tegelijk met de Heinekenprijzen plaats. 

Dr. Tjisse van der Heide (32) ontvangt de Heineken Young Scientists Award voor de Milieuwetenschappen voor zijn onderzoek naar de rol van zeegrassen en andere vergelijkbare biobouwers in het mariene inter-getijdengebied. Biobouwers zoals zeegrassen en mosselbanken, zijn organismen die niet alleen op milieuomstandigheden reageren maar deze ook zélf sterk beïnvloeden en zo voor zichzelf en voor andere soorten geschikte leefomstandigheden creëren. Door menselijk ingrijpen staan biobouwers sterk onder druk. Met zijn onderzoek levert Van der Heide een belangrijke bijdrage aan het veld van de 'conservation biology’. Als projectleider van ‘Waddensleutels’, een groot en complex onderzoeksproject rond het ecologisch herstel van de Waddenzee, is hij positief opgevallen bij de jury. Ze zien Van der Heide bovendien als een rolmodel voor jonge wetenschappers, vanwege de kwaliteit van zijn werk, zijn outreach-activiteiten en zijn multidisciplinariteit. 

Meer informatie over de Heineken Young Scientists Awards 2012 op de website van de  KNAW.

De Leeuwarder Courant besteedde op 23 juni aandacht aan het werk van Tjisse van der Heide in het artikel: Wetenschapper met de voeten in het wad (pdf 0,7 Mb).