Waddenwandelen officieel opgeleverd

Na vijf jaar van intensieve voorbereiding is waddenfondsproject Waddenwandelen zondagmiddag 29 september opgeleverd. In het bijzijn van vertegenwoordigers van de achttien Waddengemeenten verankerde de Groninger gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh symbolisch de laatste ontbrekende knooppuntpaal. Daarmee is ruim 1200 kilometer wandelpad door het Waddenkustgebied nu officieel klaar voor gebruik.

Eric Neef (ANWB Noord), Jacqueline de Milliano (Landschapsbeheer Groningen, Mireille Dosker (Landschap Noord-Holland, Regina ter Steege (Landschapsbeheer Friesland en Anja van Kooten-Niekerk (Wandelnet) onthulden gezamenlijk het nieuwe informatiepaneel van Waddenwandelen. Foto: Gerard van Looijengoed/LBFriesland

Vrijwilligers, beleidsmedewerkers, promotieorganisaties en samenwerkingspartners waren bij de feestelijke oplevering aanwezig. Zij werden door een futuristische 'graancruiser' naar de locatie voor de allerlaatste knooppuntpaal begeleid. Daar vond ook de onthulling plaats van een informatiepaneel dat de komende maanden in het hele gebied geplaatst gaat worden. Deze panelen zijn onder meer te vinden bij de start van de dagwandelingen en informeren bezoekers verspreid over het Waddengebied over de mogelijkheden van Waddenwandelen. “Die verbinding tussen drie waddenprovincies en achttien waddengemeenten is ook de grote winst van dit project. Dat en het oog voor het gevarieerde cultuurlandschap en de koppeling aan de streekproducten van Waddengoud maakt Waddenwandelen van grote waarde voor het Waddengebied”, aldus De Vey Mestdagh

De oplevering is het sluitstuk van een omvangrijk Waddenfondsproject waarin tientallen professionals samen met honderden bewoners van Groningen, Friesland en Noord-Holland sinds 2009 hebben samengewerkt aan de realisatie van ruim 1200 kilometer wandelmogelijkheden, inclusief veertien dagwandelingen langs de mooiste plekjes in het Waddengebied.
 
Toegankelijk landschap
Waddenwandelen is een gezamenlijk initiatief van Landschapsbeheer Groningen, Landschapsbeheer Friesland en Landschap Noord-Holland. Vast partners zijn Wandelnet, ANWB en Waddengoud. De aanleg is betaald met geld uit het Waddenfonds (90%), aangevuld door bijdragen van de provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen en de Groninger gemeenten Eemsmond, Winsum, de Marne, Delfzijl en Oldambt.

Doel van de initiatiefnemers is om het landelijk gebied langs de waddenkust toegankelijker te maken, te koppelen aan de verhalen en rijke cultuurhistorie en met deze duurzame en sportieve vorm van recreatie een impuls te geven aan de sociaal-economische ontwikkeling van het gehele Waddenkustgebied.

Meer informatie: www.waddenwandelen.nl