Weerbare wadden – Toekomstperspectieven voor het waddengebied

Tijdschrift Noorderbreedte maakte samen met de Waddenvereniging de speciale uitgave Weerbare wadden over de vraag hoe het Werelderfgoed Waddenzee beter beheerd kan worden.

Cover Noorderbreedte special Weerbare Wadden

Vijftig jaar geleden voorkwamen burgers dat de overheid de Waddenzee drooglegde. De zee mocht blijven en werd nationaal, Europees en zelfs wereldwijd erkend natuurgebied. Hoewel het denken over de Waddenzee is veranderd, is het niet gelukt de natuur te versterken. Ook de openheid van het landschap is aangetast. Opnieuw is een kanteling van het denken nodig over de Waddenzee. In de speciale uitgave Weerbare wadden vindt u een inspirerende mix artikelen over de vraag: kunnen we de natuurwaarden versterken en tegelijkertijd mensen ruimte bieden om de wadden te benutten?

Er worden verschillende scenario's geschetst over de vorm waarin we het beheer van het Waddengebied kunnen gieten. Met transitiespecialist Derk Loorbach speuren we naar kansen om de bewoners een prominentere rol te geven. Landschapsarchitect Adriaan Geuze kijkt mee naar de bebouwing aan de randen van de zee. Via de kwelders van China zingen we ons los van het strakke kostuum waarin we het waddenbestuur nu organiseren. Er zijn columns, portretten van ondernemers die het anders doen en prachtige foto's van Catrinus van der Veen. Interesse in de special? Kijk dan op www.noorderbreedte.nl