Werkgelegenheid in het Waddengebied

Het programma Bynt van Omrop Fryslân neemt één keer in de drie maanden de economische situatie in Fryslân door om de temperatuur van de Friese economie te peilen. Econoom Jouke van Dijk van de Rijksuniversiteit Groningen en voorzitter van de directie van de Waddenacademie gaf in december nog een 5,5. Dit keer krijgt de economie een 6.

Jouke van Dijk in het programma Bynt van Omrop Fryslan.

Van Dijk noemt een aantal voorbeelden waar het beter gaat en waar het minder goed gaat. Een aansprekend voorbeeld met een uitwerking voor de werkgelegenheid in het Waddengebied is het bedrijf Van der Meulen in Hallum, bekend van beschuit en toastjes. Het gaat hier om de ontwikkeling van een nieuw innovatief product dat wordt ontwikkeld met financiële steun van de provincie Fryslân. Het is een economische activiteit in een gemeente die grenst aan de Waddenzee, maar niet schadelijk is voor het Wad, en werk oplevert dat past bij de mensen in het gebied. Dit sluit perfect aan op het advies naar een Rijke Waddenkust  van de Waddenacademie.

De aflevering van Bynt met Jouke van Dijk is op 16 maart 205 uitgezonden en is hier terug te kijken. Het item met Jouke van Dijk begint op 17 min.