Zichtlijnen op het Friese Landschap bij Slieker Film

Op donderdag 18 mei vindt bij Slieker Film in Leeuwarden de tweede FÛN FOOTAGE JÛN plaats met als thema: Lân yn opbou. Zichtlijnen op het Friese landschap.

Aardappels rooien. Beeld: Friesch Filmarchief

Fries Film Archief en Slieker Film presenteren dit jaar een archiefprogramma op het witte doek: de Fûn Footage Jûn. In samenwerking met diverse samenwerkingspartners zijn vier archiefavonden samengesteld, waar Friese filmvondsten van de afgelopen jaren zullen worden vertoond. Elke avond heeft een specifiek thema en deskundige gastsprekers vertellen bij de beelden.

Donderdagavond 18 mei vindt de tweede Fûn Footage Jûn plaats. Thema is: Lân yn Opbou. Zichtlijnen op het Friese landschap. De ontwikkeling van de Friese landbouw en landschap in de 20ste eeuw en het Waddengebied zijn in de beeldselectie meegenomen. Marijn Molema, projectleider en onderzoeker bij de Fryske Akademy, leidt het thema in en Henk Dijkstra, directeur van het Fries Landbouwmuseum, vertelt bij de archiefbeelden. De avond wordt afgesloten met een montage van historische beelden over de pootaardappelteelt in de jaren vijftig in Friesland. Componist Sjoukje N. Visser maakte de soundtrack bij deze montage. 

Het Fries Film Archief heeft de afgelopen jaren, mede dankzij het Deltaplan Digitalisering Cultureel Erfgoed Friesland, veel bijzonder filmmateriaal binnengekregen en gedigitaliseerd. Daarnaast zijn er diverse samenwerkingen opgezet met collega-archieven, musea en historische verenigingen, waarmee ze historisch filmmateriaal verzamelen, digitaliseren en publiek toegankelijk maken.

In oktober en november zijn de volgende afleveringen van FÛN FOOTAGE JÛN.